Hlavní obsah

Kotrba se vrátil do šatny Č. Budějovic po 20 letech jako trenér

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Po dvaceti letech vstoupil dnes do kabiny českobudějovických fotbalistů Jiří Kotrba jako trenér. Vrátil se do míst, kde s kariérou kouče začínal. České Budějovice zahájily přípravu na prvoligovou sezonu a Kotrba, jenž zároveň zůstává generálním manažerem klubu, poprvé promluvil ke svým svěřencům. "Sice jsem nový trenér, ale většina hráčů mě dobře zná z mého dosavadního působení v klubu," řekl.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Fotbalový trenér Jiří Kotrba

Článek

S přípravou mu budou v sezoně pomáhat hned čtyři asistenti. Ke stávající trojici Martin Vozábal, Jiří Lerch, Petr Skála přibyl také Kamil Tobiáš, syn bývalého českobudějovického trenéra Pavla Tobiáše. "Už mám nějaký věk, proto jsem si vybral dva asistenty mladý, hubený, běhavý. Pak máme trenéra brankářů Petra Skálu a Jirka Lerch doplňuje realizační tým i z toho důvodu, že vede naše béčko," uvedl Kotrba.

Hierarchii svých asistentů hlavní trenér neodkryl. Ale nikdo by zřejmě neměl mít vyšší kompetence než jiný asistent. "Já jim postupně rozdám úkoly a každý bude vědět, co má dělat," řekl Kotrba, jenž patří s 329 odkoučovanými zápasy mezi nejzkušenější trenéry v lize. Naposledy vedl v sezoně 2006/2007 Příbram. Předtím působil mimo jiné v Chebu, Viktorii Žižkov, Jablonci, Olomouci a Spartě, se kterou získal v roce 2003 titul a v Lize mistrů postoupil s pražským klubem ze základní skupiny.

Podle něj v Českých Budějovicích nebude panovat model, který má v současnosti právě Sparta. Tam je Jozef Chovanec generálním sportovním manažerem a přípravu vede Martin Hašek. "Všichni se mě ptají, jestli budu mít stejnou pozici jako Pepík Chovanec. Já na to odpovídám, že ne. Budu normálně trénovat a budu s hráči na hřišti," řekl Kotrba.

V současnosti má kádr Českých Budějovic 23 hráčů. Mužstvo po sezoně opustili útočník Pavel Mezlík, obránce Josef Laštovka a záložníci Petr Šíma s Peterem Černákem, s nimiž klub neprodloužil smlouvu. Jihočeši získali brazilského záložníka Sandra, z hostování v druholigovém Sezimově Ústí se vrátili záložník Martin Jasanský a obránce Pavel Novák. Některé hráče bude Kotrba během přípravy testovat, jedním z nich je syn bývalého československého reprezentanta Martin Jurkemik.

České Budějovice se budou připravovat v tuzemsku, na soustředění vyrazí na dva týdny do Písku. Na začátku července se představí na tradičním turnaji v Nové Včelnici na Jindřichohradecku.

Reklama

Související témata: