Hlavní obsah

Baník zahájil s dvěma posilami, hráči zatím hlavně odcházejí

OSTARVA

Fotbalisté Ostravy zahájili letní přípravu i s dvěma posilami, kterými jsou slovenský obránce Jozef Adámik a arménský útočník Gevorg Badaljan. Klub naopak opustili brankář Michal Daněk, stoper Fernando Neves a útočník Adam Varadi, na odchodu jsou i obránce René Bolf a útočník Róbert Zeher, kteří už nefigurují v kádru kouče Karola Marka.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fotbalisté Baníku zatím příliš neposilují.

Článek

Čtrnáctý tým uplynulé sezony zatím především propouští. Vedení klubu vyhlásilo úsporný režim a náklady na provoz prvoligového celku chce srazit až o 15 milionů korun. Kádr se proto zúží. Hostování z Plzně skončilo Daňkovi s Varadim, smlouvy neprodloužili Neves s Bolfem, jenž má namířeno do Karviné.

Volnou ruku při hledání nového angažmá mají rovněž Zeher, útočník Zdeněk Šenkeřík a brankář Antonín Buček. Klub však zatím našel jen Zeher, který se vrací domů na Slovensko do Prešova. "I on asi cítil, že po pěti letech by bylo třeba změnit prostředí," řekl trenér Marko.

Ostrava bude na podzim navíc oslabena i o univerzála Zdeňka Šmejkala, který musel na operaci předního zkříženého vazu v koleně a na půl roku je mimo hru.

Baník posílí Badaljan

Skromnějším podmínkám odpovídá i nákup posil. Do útoku Baník získal arménského reprezentanta do 21 let Badaljana, který v uplynulé sezoně vstřelil v barvách druholigového Mostu čtyři branky. "Je to velice zajímavý a pracovitý hráč. Na svoji výšku je dobře technický vybavený a obratný," uvedl Marko.

S Adámikem se Ostrava dohodla už v zimě, šestadvacetiletý stoper přišel z Banské Bystrice jako volný hráč po skončení smlouvy. Z hostování v Žižkově si Baník stáhl obránce Jana Zawadu a záložníka Petra Zapalače, ze Znojma beka Radka Coufala.

Baník do ofenzivy láká rovněž někdejší naději slovenského fotbalu Zoltána Harsányiho, který čtyři roky strávil v rezervě Boltonu. Vloni se však čtyřiadvacetiletý útočník s anglickým klubem rozloučil a přes Dunajskou Stredu se dostal až do Íránu.

"Původní informace od jeho agenta zněla, že je volný hráč, ale vyšlo najevo, že to tak úplně není pravda. Patří Dunajské Stredě, kde je však momentálně velice nepřehledná situace ve vlastnické struktuře a my vlastně nevíme s kým jednat. Harsányi u nás prošel testy, my bychom zájem měli, ale jednání je opravdu složité," řekl předseda představenstva klubu Jakub Kahoun.

Úplně zavrhnutý ještě není ani příchod zkušeného útočníka Petra Švancary, který skončil ve Slovácku. "Do středy bychom to chtěli definitivně vyřešit," dodal Kahoun.

Ostravští budou v letní přípravě využívat domácí podmínky. V první polovině července vyrazí na herní soustředění do rakouského Söchau, kde se poměří s Machačkalou, Hannoverem a reprezentací Íránu. První přátelské utkání sehrají v sobotu v Markvartovicích proti Senici.

Reklama

Související témata: