Hlavní obsah

O podíl ve fotbalovém klubu Baník Ostrava se zajímá Jan Světlík

OSTRAVA

Největší tuzemská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka se zajímá o kapitálový vstup do fotbalového klubu Baník Ostrava. ČTK to potvrdil samotný Světlík, který je generálním ředitelem společnosti.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotbalisté Baníku Ostrava

Článek

O námluvách Světlíka s většinovým majitelem Baníku Tomášem Peterou se v zákulisí hovoří dlouhodobě už řadu měsíců. Nyní se však jednání posunula do pokročilejší fáze a skupina mapuje finanční situaci ve fotbalovém klubu.

"Běží analýza podkladů, které nám klub dodává. Dělá to ale jen po částech a dosud jsme nedospěli ani do fáze, že bychom tedy viděli veškerou potřebnou dokumentaci," řekl Světlík ČTK.

Podle něj zatím není vůbec jasné, zda do klubu vstoupí. "Nejsme ani tak daleko, abychom mohli říct, že známe jeho celkovou situaci. Jsme úplně na začátku. Žádné rozhodnutí teď není na stole," konstatoval Světlík.

Skupinu Vítkovice Machinery Group tvoří tři desítky firem, které mají roční obrat zhruba 20 miliard korun.

Ostravský fotbalový klub patří podnikateli Tomáši Peterovi, který získal většinový podíl od bývalého tenisty Daniela Vacka, a nyní v něm ovládá 75 procent akcií. Podle výroční zprávy hospodařil Baník v sezoně 2009/2010 se ztrátou osm milionů korun, předcházející sezona naopak skončila ziskem 13,4 milionu korun.

Vedení fotbalového klubu, který v uplynulé sezoně skončil až na čtrnáctém místě, na nadcházející ligovou sezonu vyhlásilo šetření. Jen náklady na provoz prvoligového celku chce snížit o patnáct milionů korun.

"Mohu jen potvrdit, že momentálně probíhají jednání se silným partnerem. Ale jsme dohodnuti, že průběh nebudu nijak komentovat," řekl Petera.

Baníku se dlouhodobě nedaří získat silného a stabilního generálního partnera, který by plnil rozpočet. Klub je tak odkázán především na prodej hráčů. Dusí ho i nepřehledná situace se stadionem na Bazalech, který od příštího roku přestane splňovat kritéria pro účast v profesionálních soutěžích.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice