Hlavní obsah

Olomouc na ligové mapě zůstala, její šéf vyzval dokonce předsedu disciplinárky k odstoupení

PRAHA

Ligový osud fotbalové Olomouce je sice dál ve hvězdách, neboť o korupční aféře, v níž figurují Hanáci společně se střížkovskými Bohemians, bude rozhodovat svazová disciplinární komise až v pondělí, nejvyšší domácí soutěž však má přesto stanoven jízdní řád. A Olomouc v něm figuruje. Na úvod nového ligového ročníku by se měla představit na hřišti nováčka soutěže Dukly Praha. Mistrovská Plzeň v premiéře přivítá Liberec, Sparta jede do Č. Budějovic, další nováček Viktoria Žižkov pak do Hradce Králové.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Další osud fotbalové Olomouce halí mlha, na ligové mapě však Hanáci zůstali.

Článek

Ligové shromáždění, jež se sešlo v pátek v Praze a na němž přebírali představitelé mistrovské Plzně i třeba pohárového vítěze z Mladé Boleslavi poháry za triumfy svých mužstvev ve skončené sezóně, výsledky uplynulého ročníku schválilo. To byl totiž základní předpoklad, aby se mohl stanovit jízdní řád pro sezónu novou.

"Závěrečné tabulky byly schváleny, takže s novým ročníkem skutečně žádný problém nenastal," potvrdil šéf oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

Vyloučené Hanáky by nahradila Jihlava

Pochopitelně že i on dobře ví, že už v pondělí zasedne na Strahově Goldův fotbalový tribunál a bude řešit korupční kauzu, v níž je Olomouc namočená. Dokonce nad nimi může vynést nejvyšší trest - tedy vyloučit je z ligy.

Šéf oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch

"Soutěžní řád na takovýto příběh pamatuje," zůstal v klidu Lubas a potvrdil, že v tom případě by se na scéně nejvyšší soutěže objevil třetí celek druhé ligy - tedy Jihlava.

Lébr: Vyzval jsem šéfa disciplinárky k rezignaci

Až ex post vyšlo najevo, že jednání Ligového shromáždění nemělo ani trochu idylický průběh. V jeho průběhu totiž vyzval předseda představenstva olomouckého klubu Josef Lébr předsedu disciplinární komise Jiřího Goldu k odstoupení.

"Připadá mi přímo skandální, aby se se předseda disciplinární komise scházel s někým, kdo mu předává nelegálně pořízené nahrávky odposlechů ještě před zasedáním jeho komise," vysvětlil svůj apel Lébr v narážce na schůzku Goldy s Kubíčkem. "Navíc nás šéf disciplinárky neustále tlačí do pozice toho, kdo něco udělal. Shání důkazy, jen aby nás mohl potrestat. My se ale ničím neporovinili, jen chceme mít stejná práva se bránit, jako druhá strana," dodal Lébr.

Soudní líčení před okresním soudem v Olomouci bylo odročeno na 21. července, disciplinárka však verdikt vynese zřejmě už v pondělí.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jeho výzva ovšem zůstala bez odezvy. "Golda odpověděl, že neodstoupí. Když tak neučiní ani ex post, měl by být vyloučen z našeho řízení pro podjatost," trvá na svém lomoucký šéf Lébr.

Derby pražských "S" v osmém kole

Olomouc tedy na ligové mapět zůstala, liga se ovšem podobně jako v minulých letech nelosovala. Jednotlivé kluby dostaly přidělena čísla, přičemž byl brán zřetel na jejich přání a samozřejmě i na fakt, že v nové sezóně startuje v lize pět mužstev z hlavního města.

Do hry navíc vstoupily kluby, které plánují rekonstrukci hrací plochy, což byl případ Viktorie Žižkov, stejně tak byli vyslyšeni Severočeši z Jablonce a Liberce toužící zahájit podzim dvěma zápasy doma, neboť na jaře u nich může panovat špatné počasí a trávník nemusí být v optimálním stavu.

I nováček z pražské Julisky přišel se svým požadavkem. "Zápasy 9. a 10. kola odehraje Dukla na hřištích soupeřů, což jí v společně s reprezentační přestávkou mezi těmito dvěma koly poskytne třicet dnů, aby mohla vybudovat vyhřívaný trávník. Teď se do něho pustit nemůže, neboť na Julisce se chystají atleti na mistrovství světa," prozradil předseda Ligového shromáždění Dušan Svoboda, co vše se bralo v úvahu.

Předseda Ligového shromáždění Dušan Svoboda.foto: Právo

Nejsledovanější duel ligového podzimu, tradiční derby mezi Spartou a Slavií, je na programu v 8. kole, jež je plánováno na 8. září. Vůbec první pražské derby mezi Bohemians a Slavií se hraje hned v 1. kole, ve třetím je pak na programu derby nováčků mezi Viktorií Žižkov a Duklou.

Termíny televizních zápasů se ani na podzim nemění - v pátek ve 20.15 bude ligový fotbal vysílat Nova Sport, v sobotu od 17.30 ČT4, v neděli od 17 Sport2 a v pondělí od 17.30 ČT4.

Na podzim je na programu šestnáct ligových kol, na jaře pak zbývajících čtrtnáct.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava