Hlavní obsah

Odstup. Nemáš na to, volají Hanáci po hlavě šéfa fotbalové disciplinárky Goldy

PRAHA

Hanáci přešli do protiofenzívy. A pálí municí nejostřejšího kalibru. Nejenže se vytasili s audionahrávku, jež má dokázat, že olomoucký Zorro mstitel Jiří Kubíček v době korupční aféry Sigma vers. Bohemians ve službách klubu pracoval, oni dokonce žádají hlavu šéfa fotbalového tribunálu Jiřího Goldy. „Na tu funkci nemá a měl by odstoupit. Vyzval jsem ho k tomu, ale on rezignovat odmítl,“ potvrdil předseda představenstva fotbalové Sigmy Josef Lébr, že před pondělním verdiktem disciplinární komise válka graduje.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Předseda představenstva fotbalové Olomouce Josef Lébr (vpravo) a bývalý ředitel klubu Jiří Kubíček

Článek

Žádný div, když fotbalovým Hanákům jde o ligový život. Na mapě nejvyšší soutěže sice po pátečním losu sice figurují, ale v pondělí se může dost dobře stát, že je Golda a jeho muži z nejvyšší soutěže vyloučí. To v případě, když uznají důkazy v korupční kauze za postačující a dospějí k názoru, že v posledním zápase předminulého ligového ročníku mezi Olomoucí a střížkovskými Bohemians se Lébrův klub k uplácení skutečně uchýlil. Údajně mělo jít o úplatek ve výši 300 tisíc korun, který s odstupem deseti měsíců oznámil majitelů Střížkova Karel Kapr.

Nitky by mohly sahat až k Sazce

Za této konstelace haraší zbraně a spřádají se nejrůznější hypotézy. „Mohlo by jít i o to, že předseda disciplinární komise Golda je blízkým spolupracovníkem pana Hušáka v Sazce. A já to byl, kdo společně s panem Vítkem skupoval některé pohledávky, jež vedly k pádu Sazky,“ přišel s jednou z takovýchto konstrukcí Lébr, jenž mimochodem hodlá na nedělní valné hromadě ČMFS kandidovat na uvolněné místo ve výkonném výboru.

Jiří Golda, šéf fotbalové disciplinárky, apel olomouckého bosse Josefa Lébra k odstoupení nevyslyšel.foto: Právo/Jan Handrejch

Teď je pro něho ovšem prioritou záchrana jeho klubu v lize. I za cenu toho, že odstřelí předsedu disciplinární komise. Anebo že si vynutí jeho odstavení alespoň po dobu, co se kauza Olomouc vers. Bohemians bude projednávat.

Lébr: Skandál, co Golda provádí

„Na funkci nemá a navíc je předpojatý. A my nemáme rovné podmínky na obhajobu, protože jsme u něho v nemilosti. Shání důkazy, jak nás potrestat, zatímco my nic neprovedli a chceme jen právo bránit se,“ tvrdil po ataku na Goldů během Ligového shromáždění olomoucký boss Josef Lébr.

Za přímo skandální označil, že se Golda ještě před prvním rokováním disciplinární komise sešel s někdejším ředitelem Sigmy Jiří Kubíčkem, aby si vyslechl audionahrávku rozhovoru s pokladníkem klubu Ladislavem Římským. Z té vyplývá přinejmenším to, že o čachrování s třistatisícovou sumou před inkriminovaným střetnutím se Střížkovem se v Olomouci vědělo a mluvilo.

„Prý by se sešel i se mnou, kdybych o to požádal. Tomu ale nevěřím,“ tvrdil Lébr a šel ještě dál.

Není odposlech jako odposlech

„Když se loni objevily na světle světa odposlechy člena výkonného výboru Voženílka, označil je Golda za nelegální a nezabýval se jimi. A nelegální nahrávkou Kubíčka se najednou zabývá,“ předhodil fakta, jež mu hlava nebere.

„A stejně tak první sezení disciplinární komise, při níž jsme byli potrestáni pokutou tři sta tisíc Golda se neustále odbíhal radit s Lněničkou, který zasedá ve svazové odvolací a revizní komisi a zároveň figuruje jako svědek v našem případu. A k tomu já bych se měl po vynesení verdiktu odvolávat?!“

Šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda rezignaci odmítl a k Lébrovým invektivám se rovněž nemínil vyjadřovat. Promluví údajně až v pondělí, kdy se svými muži na Strahově zasedne, aby posoudil a rozsoudil korupční kauzu.

Reklama

Související témata: