Hlavní obsah

Prohrál jsem, ale nevzdám to... Golda by Olomouc za korupci potrestal

Neřekne naplno, že Olomouc uplácela. Dává však jasně najevo, že být na něm, Hanáky by za korupci potrestal a možná i z ligy vyloučil. Jenže předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda byl v poměru 2:4 přehlasován, jeho komise chce čekat na rozhodnutí civilního soudu. „Prohrál jsem, ale nevzdám to. Případ se udál v roce 2009 a jsem si jist, že žádné nové důkazy nebudou. Chtěl jsem rozhodnout v pondělí.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Golda, šéf fotbalové disciplinárky

Článek

Sliboval jste, že v případě dva roky starého zápasu Olomouce se Střížkovem rozhodnete v pondělí. Místo toho však budete čekat na rozhodnutí soudu, který se obviněním z korupce zabývá...

Prohrál jsem. S výrokem se neztotožňuji, můj názor je jiný. Jsme však kolektivní demokratický orgán sedmi členů, byl jsem přehlasován. Boj proti korupci je pro mě principiální otázkou. Zvažoval jsem různé varianty a nakonec se rozhodl, že to nevzdám. Chci pokračovat, ale půjdu na nejbližší jednání výkonného výboru zjistit, zda mám dál jeho důvěru. A pokud ano, požádám o jisté změny ve složení komise.

Důkazy Olomouce vás tedy nepřesvědčily?

Ne. Já byl jednoznačně pro, aby se rozhodlo, jak jsem minule avizoval. Nechtěl jsem fotbal vtáhnout do průtahů. To je v případě korupce špatně. Musí se postavit čelem a trestat rychle. Nechci, aby to šlo do ztracena. Nevzdám to.

Postoj vašich kolegů se od minule hodně změnil?

Nezměnil. Převládla u nich víra, že se něco uděje u soudu. Já si to nemyslím. Rozhodnutí respektuji, potřebuji však mít podporu, abych měl sílu. Proto si pro ni půjdu na výkonný výbor.

Jaký verdikt byste v pondělí vy sám vynesl?

Pokud jde o korupci, jsou k dispozici tři tresty. Vysoká pokuta, odečet bodů, případně vyloučení ze soutěže.

Brankář SK Sigma Olomouc Petr Drobisz (vpravo) na Okresním soudě v Olomouci.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Kdy vlastně budete v projednávání případu pokračovat?

To je právě moje obava, aby to nešlo do ztracena. Další jednání soudu je 21. července, ale nevím, jestli bude poslední... Jsem skeptik. Pokud se to stalo v roce 2009, těžko se už objeví další důkazy.

Kolegové z komise ztratili vaši důvěru?

Nechci to tak říkat, třeba jsem naopak já ztratil důvěru u nich. Neshodli jsme se. Jsem schopen udělat kompromis, pokud jde třeba o potrestání hráče za ostrý faul. Pokud však jde o korupční případ, v něm kompromis dělat nechci a nebudu!

Jaké personální změny ve vaší komisi budete požadovat?

Nechci slepé ovce, které půjdou za mnou. Chci zpětnou vazbu a tento případ je pro mě zcela principiální. Kolegové by měli chápat, že jako předseda mám trochu větší odpovědnost.

Mohlo postoj kolegů ovlivnit odstoupení šéfa svazu Ivana Haška?

Ne, pramení to čistě z této kauzy.

Když nebude po vašem, rezignujete?

Nechci to stavět takto kategoricky. Vysvětlím výkonnému výboru, co se stalo. Beru to jako své selhání. Chtěl jsem případ ukončit, proto tam půjdu.

Pokud soud řekne, že Olomouc neuplácela, změníte názor i vy?

Fotbalové normy a trestní právo, to je něco jiného. My jako občanské sdružení máme právo trestat sami. Selská logika však říká, že výsledek by měl být stejný.

Nezapůsobilo na kolegy zastrašování Olomouce, která žádá vaše odstoupení?

Nemyslím si. Jeden z jejich argumentů byl, že nemáme natolik dostatečné důkazy, aby svaz nemohl být v případě udělení trestů zažalován.

Nejbližší výkonný výbor je 2. srpna, to už bude probíhat liga. Dovedete si představit, že pokud k tomu shledáte důvody, vyloučíte Olomouc v rozehrané soutěži...?

Dovedu. Jsem konzistentní. Za co už bychom měli dávat nejvyšší tresty, když ne za korupci!?

Reklama

Související témata: