Hlavní obsah

Dominový efekt v českém fotbale zatím nenastal. Supi se však už slétají

PRAHA

Dominový efekt se v českém fotbale zatím nenastal. Zatím... Pouhých čtyřiadvacet hodin po abdikaci Ivana Haška však moc nescházelo, aby se spustil. Šéf disciplinární komise Jiří Golda mínil položit funkci a rezignovat, což ještě v pátek na Ligovém shromáždění po výzvě olomouckého bosse Lébra rázně odmítl. Jenže po nedělním Haškově melodramatu se konstelace v českém fotbale změnila, rozložení sil také, a proto si ani první muž fotbalového tribunálu nemůže být svou pozicí jistý. Zvláště, když se hned čtyři jeho muži postavili proti němu a odmítli vynést verdikt v olomoucké korupční kauze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda disciplinární komise Jiří Golda si nakonec rezignaci rozmyslel, o důvěru však půjde výkonný výbor žádat.

Článek

Odmítl, že by Haškova abdikace měla vliv na změnu postojů čtyř jeho mužů, přesto přiznal, že prohrál a funkci šéfa disciplinární komise složit chtěl. Nakonec si Jiří Golda odstoupení rozmyslel, takže 3. srpna pouze předstoupí před zrekonstruovaný výkonný výbor a bude se ptát, zda má dál důvěru. A zda mu dá puvoár k tomu, aby některé z členů komise vyměnil, neboť ztratili jeho důvěru. „Nebo naopak já jejich,“ rezervovaně namítl Golda.

Pro český fotbal to bude prubířský kámen. Zvěstování, nakolik se po Haškově odstoupení konstelace změnila. Jaké je momentální rozložení sil. Mezi vládnoucí strahovskou garniturou, v jejímž středu už Hašek nezasedne a pro právníka Goldu, jehož si ze Sazky do čela disciplinární komise přivedl, tudíž ruku nezvedne, stejně jako mezi mocnými, kteří tahají za nitky v zákulisí.

Jen co Ivan Hašek v závěrečném melodramatu na nedělní valné hromadě oznámil konec svého předsednictví, supi se začali slétat. Nikoli do ústraní poklidného motorestu Melikana na pětaosmdesátém kilometru dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, jak bývalo po léta jejich zvykem, ale do kaváren a restaurací v bezprostředním okolí smíchovského Národního domu, kde k nečekané katarzi došlo.

Přichází ta pravá chvíle 

Ucítili kořist. Poznali, že jejich chvíle přichází. Že panující konstelace se mění a přišla pravá chvíle, aby se o změnu v rozložení sil přičinili. Při všech výhradách k Haškovi, k jeho váhavosti a nerozhodnosti, si dřív netroufali hlásit se o svůj podíl na kořisti. Nanejvýš k trucům a šprajcům, jakým bylo třeba znovuzvolení advokáta Ondřeje Lněničky do odvolací a revizní komise na nymburské valné hromadě v loňském roce, se odhodlali.

I proto bude Goldova srpnová audience u strahovské generality a jeho žádost o vyslovení důvěry prubířským kamenem. Pro Haškovy pohrobky ve výkonném výboru, stejně jako pro jejich odpůrce a oponenty. Odpovědí na otázku, zda je situace v českém fotbalu skutečně tak stabilizovaná, jak o tom Hašek optimisticky mluvil na nedělní valné hromadě, či komu patří po předsedově abdikaci větší díl moci, samozřejmě také.

Nejde totiž jen o Goldu, neboť i jiné strahovské komise vedou či v nich zasedají další Haškovi lidé, kteří svými verdikty v uplynulém dvouletém období i pouhou přítomností nebyli a nejsou mnohým po chuti. Z těch, co vládnou, i těch, co tahají za nitky v zákulisí. Vždyť stačí jen připomenout, jakou averzi a volání po stínání hlav vyvolalo rozhodnutí odvolací a revizní komise magistry Markéty Haindlové ve španělské kauze Sparty počátkem letošního roku.

K dominovému efektu v českém fotbale zatím nedošlo, byť už se k němu schylovalo, pád Goldy by ho však mohl vyvolat.  Zvláště, když už se supi slétají...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články