Hlavní obsah

Moc srandy se mnou není, uznává mlčenlivý kanonýr Kweuke

PRAHA

Před rokem přišel na Letnou jako neznámý útočník. V kvalifikaci Ligy mistrů neproměnil klíčovou šanci v utkání proti Žilině a zdálo se, že příznivci fotbalové Sparty mu těžko přijdou na chuť. Ještě během podzimu se však kamerunský obr Léonard Kweuke rozstřílel a rychle si naklonil fanoušky na svoji stranu. „Po roce v Praze už je všechno jiné,“ libuje si v rozhovoru pro klubové stránky.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Leonard Kweuke ze Sparty (vpředu) se snaži udržet míč před dotírajícím Guillaumem Katzem z Lausanne.

Článek

Letenští jsou momentálně na soustředění v Rakousku a pod alpskými vrcholy se prohání úplně jiný Léo než před rokem. Hlavně mnohem sebevědomější.

„Všechno je po roce úplně jiné. Přišel jsem v ne úplně optimální kondici, sžíval jsem se s novými spoluhráči, byl jsem najednou v novém, neznámém prostředí,“ líčí loňský příchod. „Po roce v Praze už se cítím mnohem lépe, vybudoval jsem si v týmu dobrou pozici. Ostatní si zase zvykli na mě, se všemi dobře vycházím.“

Přestože Léonard Kweuke naskočil do základní sestavy Sparty až ke konci podzimu, celkem stihnul nastřílet 14 gólů a stát se třetím nejlepším střelcem Gambrinus ligy. O to snáze se mu polykají tréninkové dávky v letní přípravě.

„Je to náročné. Na druhou stranu to mám jednodušší než v minulosti, cítím se po fyzické stránce poměrně dobře.“

Sparťan Leonard Kweuke.foto: Právo/Jan Handrejch

Zatímco Kweuke mlčí, Abena brebentí a vyhrává

Ve Spartě navázal po Bony Wilfriedovi na tradici afrických střelců. V Rakousku teď bydlí s dalším africkým spoluhráčem Abenou. Ti dva jsou podle líčení webu jako oheň a voda, absolutní protiklady. Zatímco Kweuke je tichý typ, Abena stále něco vypráví, Léo mlčky sleduje televizi a Abena poslouchá hudbu tak nahlas, že ji musejí slyšet až na recepci.

„S Abenou se pořád směješ, proto jsem s ním na pokoji rád. Kdybych tady bydlel s někým, kdo je stejný jako já, moc srandy bychom si neužili,“ říká Kweuke sebeironicky.

Z minulé sezóny nejraději vzpomíná na svoji první ligovou trefu v Liberci, dva góly v derby se Slavií a všechny branky v Evropské lize. Během krátké dovolené byl Kweuke v Praze, na pár dnů vyrazil za kamarády do Bratislavy a podíval se i do Vídně. Do Afriky se kupodivu nevydal.

„Byl jsem tam na Vánoce, do Kamerunu jezdím jen jednou za rok. Teď by to ani nemělo moc smysl. Máma chodí do práce a stejně bychom se moc nevídali,“ vysvětluje kanonýr v rozhovoru pro klubové stránky.

Reklama

Související témata: