Hlavní obsah

„Jihoameričan“ Šumský slíbil, že bude chodit do Ďolíčku na brigády

Jako jedenáctiletý se vydal dobýt fotbalový svět. Teď je mu sedmnáct a po štacích ve Francii a Argentině se vrací domů. Záložník Nicolas Šumský se na dva roky upsal Bohemians 1905. „V River Plate jsem si přivydělával v tiskovém oddělení. To v Bohemce nehrozí. Přesto fanouškům brigády slíbím. Když na nás budou v Edenu chodit, budu pomáhat s úpravami Ďolíčku, aby se sem liga mohla vrátit,“ slibuje s úsměvem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nicolas Šumský po podpisu dvouleté smlouvy s Bohemians 1905 v Ďolíčku.

Článek

Sebevědomí mu rozhodně nechybí. V roce 2005 vyrazil s pověstí zázračného fotbalového dítěte z Vysokého Mýta do Monaka, pak následovaly Cannes, argentinské River Plate a Argentinos Juniors. „Vždycky jsem byl samostatný, jen v tom pokračuji. Táta mě vede, ale rozhodnutí si dělám sám,“ ujišťuje sedmnáctiletý Nicolas Šumský.

Letos se chtěl přesunout do brazilského klubu Atlético Mineiro. Dokonce si tam i zatrénoval, jenže pak zjistil, že vzhledem k řádům FIFA by si v Brazílii mohl zahrát až po dovršení osmnácti let. „A tak jsem se rozhodl na chvíli vrátit domů. Nabídek bylo několik, ale Bohemka jakožto rodinný klub pro mě byla jasnou volbou. Padli jsme si s vedením i trenérem Medynským do oka, díky skvělým fanouškům ji beru jako český Liverpool,“ líčí mladičký světoběžník.

Kabina klokanů je pro něj zatím hotovou idylou. „Vztahy v týmu jsou skvělé. Z Argentiny jsem byl zvyklý na mnohem oprsklejší chování,“ culí se.

Do Brazílie se vrátí - s nároďákem na světový šampionát

Kuráž má velkou. Nejpozději v roce 2014 se chce do Brazílie vrátit - v dresu české reprezentace na mistrovství světa. „Je to na dobré cestě,“ říká zcela vážně. „Jsem ofenzivní záložník. Rychlý a gólový, umím měnit rytmus hry,“ upozorňuje na své přednosti.

Nicolas Šumský posílil Bohemians 1905. Hráč přichází z Latinské Ameriky. Do světa odešel v jedenácti letech, hrál ve Francii, v patnácti se vydal do Argentiny.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

V Ďolíčku si zatím mnou ruce. Šumský by měl být pro diváky atrakcí. Zatím odehrál tři přípravné zápasy a už se v nich dvakrát trefil. „Nikiho příběh je unikátní. Vrací se do klubu, který je pro něj zajímavý. Není to žádný rozmazlený klučina. Věřím, že si získá srdce především mladých fanoušků. Určitě zvýší atraktivitu hry Bohemky,“ těší se ředitel klubu Ladislav Valášek.

U Slezáka chce vyškemrat desítku

Nová posila neslibuje dlouhé angažmá, dříve či později se Šumský bude chtít vrátit do Jižní Ameriky. „Jsem zvyklý na teplo, takže zima tady asi bude krutá. Jsem ale rád, že se na chvíli vracím domů. Jsou tu kamarádi, pěkné holky... V Buenos Aires jsem moc kamarádů nezanechal. Přecházeli jsme do věku, kdy fotbal přestával být hrou a začínala obrovská konkurence. Věřím, že česká liga pro mě bude jednodušší. Jihoameričtí obránci jsou přece jen houževnatější.“

Na jeden zádrhel však Nicolas v Bohemce narazil. Stejně jako v minulých angažmá se i v Ďolíčku hlásil o maradonovskou desítku (se slavným Argentincem se také osobně setkal), zatím se však musí spokojit s číslem dresu jedenáct. „Desítku tady míval Dalibor Slezák, klubová legenda. Musím ho pozvat na kafe, abych ho o desítku poprosil,“ plánuje odvážlivec Šumský.

Reklama