Hlavní obsah

Sparta chce být zase Železná, na nové dresy přibyly tři hvězdy

PRAHA

Nové pěkné dresy už mají, teď ještě aby vybojovali zpátky mistrovský titul. Zatím jich má fotbalová Sparta na svém kontě 35, a tak nad znakem na rudých trikotech přibyly tři hvězdy vyjadřující počet titulů v desítkách. Inspirací nové kolekce byla 20. a 30. léta minulého století, kdy se Sparta pyšnila přívlastkem Železná. A na vnitřní straně pod znakem budou mít hráči na srdci vyšitý nápis „My jsme Sparta“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Libor Sionko pózuje s figurínou oděnou v novém dresu Sparty.

Článek

Mají to být nejekologičtější dresy v historii. Na výrobu jednoho kusu je třeba třinácti recyklovaných PET lahví a celá kolekce obsahuje pomyslnou hromadu lahví, která by se rozkládala 500 let. Dresy jsou přitom vyrobeny pomocí nejmodernějších technologií a nabídnou maximální možný komfort.

„Asi budou nejlepší, v jakých jsem kdy hrál. Hlavní však je, aby to byly dresy úspěšné,“ řekl při slavnostním představení nové kolekce záložník Marek Matějovský, který má ke třídění odpadů kladný vztah. „Naučila mě to manželka. Ale jakou barvu má kontejner na plasty, to mě nezkoušejte,“ usmíval se ve Slovanském domě.

Nové dresy jsou znovu z dílny firmy Nike. Sparťané ve fotbalovém pravěku oblékali černé svetry, rudé dresy si v roce 1906 dovezli po vzoru londýnského Arsenalu. Rudá je pochopitelně i nová kolekce. Letenští budou mít po zápasech zase co měnit. „Nejslavnější hráč, který má doma můj dres, je asi Luis Figo. Možná ho má někde v garáži,“ uculoval se zkušený Libor Sionko.

Zleva Tomáš Zápotočný, Marek Matějovský a Kamil Vacek předvádějí nové dresy Sparty.foto: Nike

Velkolepý křest završila autogramiáda

Focení v nových dresech Letenští věnovali celý jeden den na nedávném soustředění v Rakousku. Pro některé posily to byl úplně nový zážitek. „Rád si zvykám. Nejde to porovnat, Sparta a Košice, to je jako nebe a země,“ přiznával Martin Juhar, který se po příchodu z východu Slovenska statečně pere o místo v sestavě.

Křest nové kolekce byl vcelku pompézní. Deset vybraných hráčů představilo rudé dresy pro nadcházející sezónu v největší tuzemské prodejně Nike na pražské pěší zóně nejprve na předtočených klipech a poté v nich zapózovali. Fanoušci pak ihned dostali možnost nové dresy získat a zároveň je opatřit podpisem od svých oblíbenců na autogramiádě.

„Je jasné, že letos se nedostaneme do Ligy mistrů. Musíme tedy aspoň do Evropské ligy. V kvalifikaci také můžeme narazit na těžkého soupeře, ale zůstat na podzim bez pohárů, to by pro mě byla tragédie. A dalším cílem je samozřejmě domácí titul, nic jiného ostatně Sparta vyhlašovat nemůže,“ poukázal Sionko.

Reklama

Související témata: