Hlavní obsah

Trenér Šilhavý se vyplenění kádru Liberce nebojí: Sliby mi zatím plní, rozpočet drží odchody

Václav ProcházkaPrávo

Z kádru, který převzal, možná zmizí některá esa, ale vyhlídka je jasná. Boj o záchranu, na který byl trenér Jaroslav Šilhavý zvyklý, musí být v jeho novém libereckém působišti minulostí. „Je to výzva, cíle jsme ale zatím neřešili,“ říká Šilhavý, hráčský i trenérský matador domácí fotbalové scény, kterou neopouští více než 30 let.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaroslav Šilhavý

Článek

Čeká vás podle všeho působení v úplně jiné oblasti ligové tabulky než třeba s Kladnem, Budějovicemi... Je před vámi vysněné angažmá?

Tak bych to neřekl, ale určitě je ocenění, když si mě klub vybral. Hrál jsem o záchranu, je to tak. V Plzni třeba ambice byly, ale nevyšlo to, vedení tenkrát nemělo dost trpělivosti.

Příprava na ligu se teď nachyluje k závěrečné fázi...

O odchodech není ještě úplně jasno, pracujeme, dobíráme se k závěrečnému soustředění v Rakousku. Rád bych co nejdřív měl tým tak, jak půjde do soutěže.

Není těch otazníků v libereckém kádru na váš vkus ještě pořád až příliš?

Na Váchu je nabídka z Francie, z Evianu, na Gecova ze Sparty. První odejde tak na pětadevadesát procent. A jedná se i o odchodu Dočkala, zatím je tady, ale přijde telefonát a může být pryč. Chybět bude zkraje soutěže naneurčito Chorvat Kelič, jede na mládežnický šampionát, takže je to složitější.

Můžete být trenérem, jemuž před startem ligy přestupní termín vyplení nejvíce opor. Jak se vžívá kouč do myšlení šéfů klubu, před nimiž na jedné straně je vidina umístění zajišťujícího evropské poháry a na druhé bleskový efekt z prodeje hráčů?

Snad vyjma Sparty je to u nás všude stejné. Rozpočty se musí naplnit. A prodeje jsou cesta k tomu. To musí trenér respektovat.

Váš předchůdce Petr Rada si postěžoval, že v Liberci necítil žádné záruky, že mu šéf klubu Karl po případném rozprodeji kádr náležitě doplní...

O tomhle jsme se při mém příchodu bavili. A slib, že přijdou noví hráči, se plní. Jestli tu bylo málo útočníků, tak dorazili Rabušic a Šural, je konkurence, jak má být. Přišel Srb Karišik, mladý Mustafa Ndiaye z Ghany. Zatím vše funguje. Pokud odejde víc lidí, mám přislíbenou a už i vytipovanou náhradu.

O Liberci se mluví jako o ambiciózním klubu. Je to pro trenéra ihned patrné?

O cílech jsme nemluvili. Třeba na to ještě dojde.

No ale určitě cítíte, že máte být co nejvýš, zvláště když minulá sezóna Liberce nebyla nejvydařenější...

Nebudu říkat, že budeme hrát o titul, ale v popředí musíme být. Hlavně ale chceme předvádět fotbal, který se bude líbit lidem.

Liberecké publikum bývalo v minulosti náročné. Nevoli umí dát najevo...

Není v tomhle výjimečné, je to všude stejné.

Jako hráč jste v Česku ligovým rekordmanem podle počtu startů. Jaké to je, desítky let už i v roli trenéra trávit výhradně na české fotbalové scéně?

Znají mě všude. Ať zajdu kamkoli, třeba na A-třídu. V sedmnácti jsem začínal v Plzni, teď mi je padesát. To je let... Mrzí mě sice, že jsem nebyl venku, ale i co jsem zažil ve Spartě a v reprezentaci (jako asistent, pozn. red.), pro mě bylo nezapomenutelné.

Reklama

Související témata: