Hlavní obsah

Brabce konkurence stoperů ve Spartě neděsí

PRAHA

Erich Brabec odehrál v přípravě ze všech stoperů Sparty nejvíc minut. Jenže čtvrteční generálku s Jihlavou proseděl na lavičce. Ovšem s úsměvem na rtech... „Že jsem nehrál, neznamená vůbec nic. V sobotním utkání s Vltavínem jsem si pochroumal koleno a trenéři se rozhodli pro dvojici Tomášů Řepku a Zápotočného,“ říkal po utkání, jako by si byl jistý místem v základní sestavě pro úvod podzimu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Erich Brabec se konkurence nebojí.

Článek

„Sestava, která nastoupila proti Jihlavě, není totožná s tou, kterou chceme poslat do úvodních utkání. O stoperské dvojici máme také jasno, ale jména říkat nebudu, už s ohledem na čtvrteční pohárový zápas se Sarajevem a po něm následující ligový duel v Českých Budějovicích. Loni nám začátek podzimu nevyšel podle představ. Museli jsme improvizovat i na místech stoperů a v minulosti se nám jejich nedostatek vymstil například v domácím utkání Evropské ligy s Kodaní. Nechceme opakovat stejné chyby,“ zdůraznil generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec.

Shodne se s každým

Brabec mu přizvukoval: „Trenéři pošlou na trávník ty dva, kteří budou mít nejlepší formu. Momentálně jsme tu tři, stejně jako na jaře, kdy jsme se střídali, když byl někdo zraněný nebo vykartovaný. Určitě tuhle situaci necítím jako nějakou konkurenci v negativním smyslu slova. Je naprosto běžné, že kluby mají tři i více zkušených stoperů.“ Právě Brabec v létě vystřídal nejvíc partnerů. „Bylo jich asi pět, včetně Luboše Huška, který zaskakoval v jednom utkání na místě stopera. Na hřišti se shodnu s kýmkoliv, s tím nemám problém. Je jasné, že si trenéři chtějí vyzkoušet různé varianty. Určitě ale nemám pocit, že bych byl favoritem na základní sestavu. Podle mne máme šance všichni tři stejné,“ dodal Brabec.

Možná přijde Jarošík Jenže přetlak na místa stoperů na Letné se může ještě zvýšit. „Jednáme s Jiřím Jarošíkem. Dohodli jsme se, že do týdne se rozhodne. Dál už čekat nemůžeme, i když se jedná o dalšího zkušeného stopera, který by asi neměl velký problém s tím, aby se v mužstvu rychle aklimatizoval,“ prozradil Chovanec. „O tom, kdo přijde, rozhoduje vedení klubu. Ať tady budeme tři nebo čtyři, vždycky bude rozhodující, kdo jak bude makat, v jaké bude formě. Jak jsem už řekl. Hrát budou ti dva nejlepší, kteří budou k dispozici. Pro nás z toho plyne jediné. Každý musí pracovat tak, aby sám měl pocit, že to je právě on, kdo patří do základní sestavy, a přesvědčil o tom trenéry. Ale rozhodně se nebojím toho, že by ti, kteří zůstanou na lavičce, dělali problémy. Sezóna je hodně dlouhá, a pokud chce Sparta uspět v Evropské lize a vyhrát nejvyšší domácí soutěž, musí mít na každý post adekvátní náhradu a místa stoperů jsou velmi stěžejní, tam není dobré moc improvizovat,“ konstatoval Brabec.

Řepka si řekl o základ Ve čtvrtek se vrátil do sestavy Tomáš Řepka a patřil na trávníku k nejlepším. S přehledem organizoval obranu, nechyboval, rozděloval míče a výrazně se podílel i na realizaci nového signálu při rohových kopech, z něhož hrozil Kweuke a jednou trefil tyč. Fanoušci po celý zápas skandovali Řepkovo jméno a doslova bouřlivý potlesk se na Letné strhl v momentě, kdy si jejich ikona navlékla kapitánskou pásku po odchodu Marka Matějovského. „Hrál dobře, ale to i další hráči,“ lakonicky konstatoval Chovanec, který nechtěl ani naznačit, jestli čtvrteční Řepkův výkon bude znamenat návrat do základní sestavy.

„Počítáme s ním, proto považuji za nesmyslné všechny ty spekulace kolem něho, a také ty dobré rady, abychom ho pustili, včetně té z Jablonce. Někteří lidé se nás snaží rozhodit, ale marně. Na to jsme zvyklí,“ uvedl Chovanec s tím, že Řepka nemá pravdu, když tvrdí, že s ním o jeho situaci nikdo nemluvil.

„Neumím si Tomáše představit v dresu Jablonce ani v jiném,“ kroutil hlavou jeho parťák z posledních sezón Brabec. Místa stoperů jsou skutečně choulostivá a Chovanec je dost zkušený, aby na nich bezdůvodně točil více hráčů, pokud to nebude nutné. Jarošík, aby získal místo v základu, by musel přijít spíš v řádu hodin než dní. Z různých kroků i náznaků však lze vyvodit, že podzim zahájí opět dvojice Řepka - Brabec a prvně jmenovanému nejspíš zůstane i kapitánská páska.

Reklama