Hlavní obsah

Fotbalisté Bohemians 1905 v lize nehodlají opustit dobyté pozice

PRAHA

Překvapivě vysoké umístění z minulé sezony, kdy se vyšplhali až na šesté místo mezi elitou, by jen neradi v dalším ročníku první ligy opouštěli fotbalisté Bohemians 1905. "Klokani" se i letos touží usadit v lepší polovině tabulky, byť mužstvo po třech letech opustil kouč Pavel Hoftych a jeho místo zaujal dřívější asistent Pavel Medynský. Tým podle něj má na to, aby zopakoval výsledky z minulého soutěžního ročníku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Fotbalisté Bohemians 1905 se radují z gólu, vpředu zklamaný Josef Hamouz z Brna.

Článek

Patřičné sebevědomí Pražanům dodala i letní příprava, v níž Bohemians zatím vyhráli všech šest zápasů. "Ale ta opravdová válka začne až v lize. Příprava se moc přeceňovat nedá. Na druhou stranu mám dost zdravý tým na to, aby nezpychl a hráči nelétali v oblacích. Chceme dokázat, že jsme v minulé sezoně na šestém místě nebyli náhodně, můžeme to ještě vyšponovat," prohlásil Medynský na dnešní tiskové konferenci.

Vršovický tým v sobotu čeká generálka proti druholigovému Sokolovu, příští pátek už vstoupí do prvního ligového kola v očekávaném derby proti Slavii. Bohemians se se slávisty stejně jako loni podělí také o domácí stánek, kterým bude Synot Tip Arena, protože jejich Ďolíček nesplňuje ligové parametry. V Edenu by "Klokani" podle smlouvy měli vydržet ještě další čtyři roky, což se nelíbí hlavně fanouškům.

Zatímco v tradičním sídle Bohemians u Botiče bylo většinou vyprodáno, v minulé sezoně na jejich domácí duely mířilo do Edenu v průměru asi 3500 diváků. "Je to škoda. Hráli jsme dobře, měli výsledky, a návštěvy stejně nebyly dobré. Člověk po vítězstvích raději děkuje vyprodanému Ďolíčku než pětistovce fandů v Edenu. V Ďolíčku by takové výhry byly mnohem krásnější," uvedl brankář a kapitán Radek Sňozík.

I pro něj je motivací, aby tým Bohemians dalšími dobrými výkony přilákal do Edenu ještě větší návštěvy. "Klokani", kteří jdou do sezony s šedesátimilionovým rozpočtem a novými dresy od firmy Adidas, i letos sázejí na ustálenou sestavu a zažité vazby.

Z opor odešel do Mladé Boleslavi pouze záložník Jan Štohanzl, kterého by měl nahradit Tomáš Borek, hostující z Plzně. Tým opustili i obránce Jiří Rychlík, uzbecký útočník Aziz Ibragimov, který odešel do Číny, a slovenský záložník Igor Držík.

Novými tvářemi jsou levý bek Michael Žižka a především sedmnáctiletý záložník Nicolas Šumský. Ten už prošel mládežnickými týmy Monaka, Cannes, River Plate nebo Argentinos Juniors a nyní zkusí pověst velkého talentu potvrdit v rodné zemi. V přípravě se usadil v základní sestavě a blýskl se i dvěma góly.

"Je mladý a neokoukaný, hráči mu v kabině dělají spíš táty nebo strejdy. Niki je šikovný hráč, už ukazuje dost předností, pral se v jihoamerické fotbalové džungli... Snad to využije a bude pro Bohemku přínosem," věřil Medynský.

"Příprava je o něčem jiném než liga, Šumák (Šumský) potřeboval i pár věcí vysvětlit, jaké jsou zákonitosti v kabině a jak to chodí v týmu. Je ale dost inteligentní na to, aby to pochopil. Vlétl sem jako velká voda a má před sebou budoucnost," dodal Sňozík.

Reklama