Hlavní obsah

Až penaltový rozstřel přinesl mistrovské Plzni Superpohár a milión korun k tomu

PLZEŇ

Až penaltový rozstřel rozhodl o vítězi domácího fotbalového Superpoháru. Plzeň v něm složila reparát za loňský rok, kdy na Letné podlehla Spartě, neboť tentokrát měla navrch ona. S mistrovskou gloriolou a s podporou domácího publika exekuci pokutových kopů zvládla, Mladou Boleslav po nerozhodném výsledku 1:1 v normální hrací době na penalty 4:2 porazila, takže k titulu přidala další cennou trofej - SYNOT TIP Superpohár a miliónovou prémii navrch.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně oslavují triumf v Superpoháru.

Článek

Samo sebou že plzeňský kouč blafoval. Sliboval čtyři pět změn v sestavě, nakonec ale nenechal kámen na kameni. Z jedenáctky, která si v úterý v kvalifikační odvetě o Ligu mistrů snadno poradila s arménským Jerevanem, totiž v duelu o SYNOT TIP Superpohár postavil jen stopera Čišovského a krajního beka Limberského.

Náhradníci se snažili, ale u snahy zůstalo

„Na těch, co v nové sezóně ještě nehráli, je, aby mně dokázali, jak se mýlím, když je nestavím,“ zdůvodňoval svůj tah. Nově seskupená jedenáctka se ho skutečně přesvědčit snažila, neboť začala útočněji, zásluhou Limberského vyzkoušela mladoboleslavského gólmana Millera prvním střeleckým pokusem zdálky a i v dalších minutách si navzdory oboustranně opatrně vedené partii počínala o něco aktivněji.

František Ševínský z Plzně přebírá Superpohár.foto: ČTK/Petr Eret

Snažila se, ale u snahy zůstávalo. A navíc inkasovala, neboť deset minut před přestávkou se dral v plzeňské šestnáctce k míči Rolko, domácí obránci ho zbrzdili jen faulem a Táborský nařízenou penaltu s přehledem proměnil. Plzeň se pokutového kopu také domáhala, když Kuliče trefila ve vápně Trappova střela do ruky, sudí však její volání nevyslyšel.

Hosté za šance draze zaplatili

O přestávce proto provedl Vrba dvě korektury v sestavě, poslal na hřiště univerzála Jiráčka a hlavně zavelel k razantnější ofenzívě. Jeho svěřenci poslechli, přidali na pohybu a rychlosti, takže převahu si opravdu vytvořili a na mladoboleslavskou bránu usilovně pálili, jenže to byla převaha bez dirigenta a tudíž nápadů a momentu překvapení. Vysoké balóny neměly na dlouhány Neuwirtha s Rolkem nárok, kombinaci chyběla obvyklá přesnost, střelba v domácím podání byla také značně vychýlená, i když Ďurišovi či Fillovi se možnosti alespoň srovnat nabídly.

Hostům takováto partitura nadmíru vyhovovala, neboť se mohli soustředit na disciplinované bránění a rychlé výpady. Po jednom z nich se ocitl Chramosta tváří v tvář Daňkovi, ale nepochodil, hlavičkující Neuwirth druhý mladoboleslavský gól rovněž nepřidal, Chramosta ani při dalším kontru ve vyložené šanci nepochodil. Za tato selhání hosté draze zaplatili, neboť šest minut před koncem Hora přece jen vyrovnal, takže o vítězi Superpoháru nakonec rozhodoval penaltový rozstřel.

Rozstřel rozhodl mladík Hora

V první sérii domácí Ďuriš i hostující Řezníček proměnili, při druhé ztroskotal Fillo na Millerovi, zatímco Kúdela Daňka překonal. Plzeňský Kolář měl trochu štěstí a na hostující brankáře přece jen vyzrál, mladoboleslavský Wojnar naopak pohořel, takže se začínalo nanovo.

Darida penaltu dal, Štohanzlovi ji ale Daněk vyrazil, takže bylo na mladíkovi Horovi, aby definitivně rozhodl. A autor vyrovnávací branky ani klíčovém momentu nezaváhal, takže Plzeň na penalty 4:2 vyhrála a Superpohár společně s miliónovou prémií získala.

SYNOT TIP Superpohár
Viktoria Plzeň – FK Mladá Boleslav 1:1 (0:1), na penalty 4:2
Branku: 84. Hora -  36. Táborský z pen. Rozhodčí: Královec – Mencl, Košec. ŽK: Trapp - Opiela, Procházka, Kysela. Diváci: 2920. Poločas 0:1.
Plzeň: Daněk - Ševinský, Čišovský (46. Rajtoral), Brezinský, Limberský (46. Jiráček) - Darida, Trapp - Fillo, Ďuriš, Krmenčík (66. Kolář) - Hora. Trenér: Vrba.
Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Neuwirth, Rolko, Šírl - Kúdela, Procházka, Opiela (90. Wojnar) - Táborský (84. Řezníček), Chramosta, Kulič (67. Štohanzl). Trenér: Koubek.

Reklama

Související témata: