Hlavní obsah

Baník na sestup? To mi přijde jako divočina, odmítá černé vize Petera

Vladimír KolářPrávo

Baníček může z ligy spadnout. Až tak černá vidina straší jeho fanoušky. Čtou o dluzích, o odchodech fotbalistů, kteří byli pilíři sestavy. Navíc jednání o příchodu miliardáře Světlíka do klubu neberou konce a prý stejně žádný nebude. Majitel Baníku Tomáš Petera černé vize odmítá.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotbalisté Baníku Ostrava budou muset v nadcházející sezóně vyjít s rozpočtem nižším o dvacet miliónů.

Článek

Není tajemstvím, že Baník výrazně snížil svůj sezónní rozpočet. O kolik miliónů?

O dvacet proti standardu. Takže ten nový se pohybuje mezi 70 a 75 milióny korun. Pro ilustraci uvádím, že je to zhruba tolik, kolik nás stála sezóna před sedmi lety, v níž jsme získali mistrovský titul. A o 50 miliónů nižší, než když jsme se pokoušeli se Svěrkošem a Galáskem před třemi roky probít přes Spartak Moskva do základní skupiny Evropské ligy. Podle informací, co mám, nejméně polovina ligových klubů bude v nové sezóně hospodařit s méně penězi než Baník.

Z kolika procent máte dneska krytý nový rozpočet?

Chybí nám 20 až 25 procent. Ty peníze by měl přinést nový partner, s nímž jednáme o kapitálovém vstupu do Baníku.

Tím partnerem je ostravský miliardář Jan Světlík. Co když řekne ne, s Baníkem do holportu nepůjdu?

Pak bychom museli nejméně jednoho hráče ještě prodat. Jiná cesta by nebyla. Pro upřesnění: tím, kdo by mohl do Baníku vstoupit, není pouze pan Světlík, ale například to může být někdo z jeho skupiny. V této souvislosti ještě musím podotknout, že rozpočet by se snížil i s panem Světlíkem. Neodpovídal možnostem fotbalu, regionu, ani republiky.

Jak daleko jsou jednání se Světlíkem?

Jeho auditoři mají v rukou 95 až 96 procent všech podkladů. Jsem rád, že audit dělají důkladně, nemám obavy, že najdou nějaké kostlivce ve skříni. Co se týče ekonomiky, tak hned při prvním jednání, jsem položil karty na stůl. Konečné slovo pana Světlíka by mělo padnout do konce srpna.

Kdy a proč se vlastně Baník dostal do dluhů?

V roce 2008 jsme riskovali 50 miliónů, jimiž jsme navýšili rozpočet, abychom se probojovali do skupiny Evropské ligy. To se bohužel nepovedlo. A do toho přibyl dluh Temešváru za Mageru, který narostl na 30 miliónů. Kdyby nám Temešvár zaplatil, žádné dluhy bychom neměli. Jedna poznámka k tomu: každým rokem dluh snižujeme. Přesto se o našich dluzích mluví pořád. To proto, že na rozdíl od jiných jsme je veřejně přiznali.

Máte vůbec nějakou naději, že Temešvár vám někdy zaplatí?

Rumunský svaz sice kvůli financím Temešvár vyloučil z první ligy, ale udělil mu licenci na druhou ligu. Ten klub měl dluhů více. Co víme, Benfice už své závazky uhradil. Máme v rukou čerstvý dopis z Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) v Lausanne, že vyzvala Temešvár, aby do tří týdnů informoval, kdy zaplatí. Je to všechno na dlouhé lokty. Kdyby rumunský klub zbankrotoval, budeme peníze žádat po rumunském svazu nebo po UEFA či FIFA.

Vy sami na Bazalech máte s CAS zkušenosti, že?

Ano, máme. Ve sporu se Slováckem naše fotbalová arbitráž rozhodla v náš prospěch, ale CAS, k němuž se Slovácko obrátilo, v jeho. Museli jsme platit. Věříme, že platit bude muset i Temešvár.

Fanoušci Baníku se nové sezóny obávají. Čtou o dluzích, opory odcházejí a bezejmenní fotbalisté je mají nahradit. Jak vidíte Baník v novém ročníku ligy vy?

Máme za sebou hrozný rok, ale obavy, že by Baník mohl sestoupit, mi přijdou trochu jako divočina. Jsem přesvědčený, že mužstvo má kvalitu na střed tabulky.

I když jste přišli o brankáře Daňka a zkušený střed obrany s Nevesem a Bolfem?

I s nimi jsme dostali v lize 46 gólů, tolik jsme neinkasovali v žádné sezóně, co jsem na Bazalech.

Proč ta mediální přestřelka s Bolfem? Nešlo se s ním dohodnout, uhradit mu dluh, jak jste to udělal v tomto týdnu?

Dluhy jsou špatná kategorie. Ale to, že nám Renda v novinách naložil, mě překvapilo i zarmoutilo. Ještě v červnu, než jsem odletěl do Ameriky, jsem za ním byl a přemlouval ho, aby za nás ještě půl roku hrál. Rozešli jsme se s tím, že končí, a pokud odejde do jiného klubu, tak zadarmo, žádnou tabulkovou cenu za něj chtít nebudeme. Už proto ne, že pro Baník udělal hodně. To platilo a platí. Když jsem se vrátil, četl jsem jeho mediální útok a nevěřil vlastním očím.

Bolf ale měl na milióny, které jste mu dlužili, evidentně nárok.

To nezpochybňuji. Dlužili jsme mu tři a půl miliónu na prémiích a bonusech, ale ani korunu z platu, který nebyl právě malý (podle informací Práva bral Bolf nejméně 200 tisíc měsíčně). Za dobu v Baníku si vydělal 35 miliónů korun. Už proto se mělo dále jednat a ne útočit přes noviny.

Vidíte, on to udělal a podstatnou část peněz už má na účtu.

To nic nemění na tom, že mě jeho postup mrzí. Nicméně nadále si ho vážím jako hráče, který byl připravený na každý trénink a na každý zápas. Profesionál v tom nejlepším slova smyslu.

Jak to vypadá s možným příchodem Marka Jankulovského?

Stále stejně. Regeneruje a rehabilituje v Itálii, do Ostravy se vrací na konci srpna. Pak nám řekne, jak se cítí zdravotně a zda má chuť dále hrát fotbal.

Proslýchá se, že by se mohl ze Sochaux vrátit Václav Svěrkoš. Co je na tom pravdy?

Se Svěrkym probíhá velmi aktivní komunikace. Ale jeho příchod na Bazaly je, na rozdíl od Marka, závislý na vstupu pana Světlíka. My si Svěrkyho momentálně dovolit nemůžeme, i když by pro Baník byl dlouhodobě přínosem.

Ostravským radním jste představil svůj projekt s novým stadiónem za třetinovou cenu, než byla původně plánovaná stavba. Jak jste dopadl?

Jde o stadión pro 15 tisíc diváků s přilehlou sportovní halou pro 2500 tisíce diváků. To vše zhruba za 500 miliónů. Rozhodnutí radních je, že zatím se stavba odkládá, nejdříve se musí dokončit rekonstrukce Městského stadiónu ve Vítkovicích.

Reklama

Související témata: