Hlavní obsah

Tři dny do ligy a fotbalová Dukla neví, jakou má jejich Juliska vlastně kapacitu

Dukla neběduje, i když dál trvá na svém. Podmínky pro ligové nováčky jsou až příliš tvrdé. „A hlavně – na jejich splnění je až příliš málo času. Zvláště pro kluby, jež jsou na stadiónech v nájmu jako my,“ argumentuje ředitel pražské Dukly Michal Šrámek, která o všech stavebních úpravách, změnách a rekonstrukci Julisky musí nejprve jednat s majitelem – tedy ministerstvem obrany. Proto se proměna stadionu tolik vleče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takhle slavila Dukly postup do ligy. Trenér Luboš Kozel létá nad hlavami hráčů.

Článek

Příklad za všechny? Třeba sedačky... Podle regulí projektu Stadióny 2012 smí diváci sedět jen na samostatných, které ovšem na hlavní tribuně Julisky z drtivé části chybí.  Namísto nich jsou k dispozici dřevěné lavice dobré sice pro příznivce atletiky, ale pro fotbalové fanoušky zapovězené.

Před pátečním prologem se bude šturmovat

„Už jsme je přivezli, ale museli jsme čekat na povolení, které jsme obdrželi až minulý týden. Proto se s jejich montáží teprve začne,“ líčí šéf Dukle trable, s nimiž se musí potýkat. O problémech se sektorem pro fanoušky hostů či třeba s turnikety nemluvě. Proto na Julisce nevědí, jaký má jejich stadion kapacitu a kolik diváků smí do jeho ochozů vpustit. A to do páteční premiéry s Olomoucí chybí tři dny!

„Sejdeme se s komisí pro stadióny a budeme moudřejší,“ věří Michal Šrámek, že se bude sice hodně „šturmovat“, ale stadión bude na obnovenou ligovou premiéru nachystaný. Vždyť nejvyšší fotbalová soutěž se na Julisku vrací po dlouhých sedmnácti letech.

Generální ředitel pražské Dukly Michal Šrámek.foto: ČTK/Kateřina Šulová

„Projekt na celkovou modernizaci stadiónu se rovněž postupně dokončuje, takže nejpřísnější kritéria bude splňovat. Včetně vyhřívaného trávníku,“ ujišťuje ředitel Dukly.

Měsíc nepoznají domov

Rekonstrukci hrací plochy a pokládku vyhřívání si Dukla naplánovala na první týdny v říjnu, aby využila reprezentační přestávky. Proto více než měsíc nepozná, co to je domácí prostředí. Na Julisce se totiž představí v osmém kole s Příbramí 23. září a pak až 22. října v utkání s Jabloncem. Pro nováčka na ligové scéně jistá komplikace.

„Samo sebou, že na program myslíme a nachystat se na něj musíme. V prvních šesti podzimních kolech hrajeme čtyřikrát doma, v dalších osmi si na Julisce zahrajeme už jen dvakrát. Tomu by měl odpovídat bodový zisk,“ uvědomuje si všechna úskalí trenér Dukly Luboš Kozel, který je i tak přesvědčen, že jeho mužstvo by problémy se záchranou mít nemělo.

Trenér fotbalistů pražské Dukly Luboš Kozel.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Kozel: Čeká nás jiná konfrontace

„Půldruhého roku, co v Dukle působím, jsme zaznamenávali výkonnostní vzestup, teď nás ovšem čeká konfrontace s vyšší fotbalovou kvalitou. Základ hráčského kádru je ovšem zdravý a ti, co postup vybojovali, si zaslouží, aby ligu hráli. Pochopitelně že nebudeme jen vyhrávat, jako tomu bylo ve druhé lize, ale zkušenější fotbalisté jsou v mužstvu od toho, aby ostatní podrželi, až na nás přijde krize,“ je kouč Dukly přesvědčen, že jeho celku se starosti o holou ligovou existenci vyhnou.

I proto, že kádr zůstal pohromadě. Kanonýr Chigou sice z Julisky i českého fotbalu zmizel, v Dukle však přivítali jeho největšího střeleckého konkurenta Markovičce, který přestoupil z Viktorie Žižkov.

„Typově je to jiný fotbalista. Gólový útočník, ale perspektivnější a hlavně daleko víc platný v poli. Jde jen o to, abychom ho patřičně využívali,“ pochvaluje si před páteční ligovou premiérou s Olomoucí Luboš Kozel.

Reklama