Hlavní obsah

Jablonec se chce v nové sezoně opět prát o poháry

Fotbalisté Jablonce po dvou úspěšných sezónách, ve kterých pod vedením zkušeného kouče Františka Komňackého vybojovali druhé a třetí místo, nechtějí v nadcházejícím prvoligovém ročníku ztratit vydobyté pozice. Severočeši touží opět bojovat o účast v Evropské lize a znepříjemnit život favoritům soutěže Spartě a mistrovské Plzni. Podle Komňackého by Baumit mohl být černým koněm ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

"Sami si musíme uvědomit, že jestliže jsme jednou skončili třetí a předtím druzí, tak jít do ligy s cílem hrát o nějaké sedmé páté místo je málo," řekl na úterní tiskové konferenci Komňacký. "Možná bychom mohli plnit roli takového černého koně v tom ligovém pelotonu a pokusit se znepříjemnit fotbalový život Spartě a Plzni," dodal.

Připustil ovšem, že Plzeň a Sparta jsou momentálně dál než Jablonec. "Sparta a Plzeň trošku odskočily zbytku ligy. Pro nás je třetí místo v tomhle okamžiku asi maximum možného, ale na druhou stranu stát se může cokoliv," podotkl Komňacký.

Využít každé zaváhání rivalů

"Soupeř bude mít krizi, zraní se mu hráči... V tom okamžiku se budeme snažit každé zaváhání soupeřů před námi využít. Takových mužstev ale bude pět až šest, třetí místo bude hnacím motorem pro Olomouc, Teplice, Liberec," vyjmenoval jablonecký kouč další ambiciózní ligové týmy.

Devětapadesátiletý trenér je na severu Čech od října 2007 a s Baumitem už dvakrát postoupil do pohárů. Vloni Jablonečtí vypadli s kyperským Apoelem Nikósie, letos zatím vyřadili albánský tým Flamurtari a nyní je čeká dvojzápas s favorizovaným nizozemským Alkmaarem.

Komňacký se netají tím, že by severočeský tým rád posunul do pohárů i v příští sezoně. "Chtěli bychom se určitě znovu poprat o Evropskou ligu. Docela se nám v té Evropě líbí, byli bychom rádi, kdybychom tam mohli hrát i v příštím roce," uvedl Komňacký, který v průběhu jara s vedením klubu o další rok prodloužil smlouvu.

O něco rozehranější Severočeši

Jablonec je jedním ze čtyř týmů, které kvůli dřívějšímu začátku předkol evropských pohárů zahájily sezónu ještě před startem první ligy. V úvodních dvou kolech ovšem čekají Severočechy souboje s dalšími dvěma pohárovými zástupci Mladou Boleslaví a Spartou, a proto nemohou těžit z větší rozehranosti.

"Za normálních okolností by to výhoda být mohla, že bychom mohli být malinko rozehranější. Jenže v okamžiku, kdy hrajete ve čtvrtek, v pátek nad ránem se vrátíte a v pondělí hrajete s přímým konkurentem, a pak se Spartou je to ještě horší, to za výhodu nepovažuji," připomněl Komňacký nabitý program týmu.

"Osa našeho mančaftu má dvaatřicet třicet let, jsou to hráči, kteří na regeneraci potřebují více času. Na druhou stranu naši soupeři v prvních dvou kolech hrají v tom samém termínu, takže to bude na férovku," dodal Komňacký.

Jablonec v letní pauze vyztužil kádr o mladé hráče - přišli záložníci Jan Kopic a Filip Novák, brankář Jan Šebek, stoper Jakub Štochl a naposledy ofenzivní středopolař Adam Hloušek, který neprodloužil hostování v Kaiserslauternu. Stále není jasné, zda podzim stráví v jabloneckém dresu, nebo zamíří jinam do zahraničí. "Bude záležet na jeho manažerovi, na kontaktech, na financích," podotkl ředitel klubu Petr Flodrman.

Z hostování ze Sparty na přestup získal Jablonec útočníka Lukáše Třešňáka, naopak v klubu skončili dva zkušení fotbalisté Pavel Drsek a Tomáš Michálek.

Reklama

Související témata: