Hlavní obsah

Nezmar doufá, že se jako stoper podívá do reprezentace

LIBEREC

V lize zatím odehrál v obraně jen jeden zápas, teď se na postu stopera zřejmě na nějaký čas zabydlí. Liberecký útočník Jan Nezmar, který v minulé sezóně pokořil magickou stovku gólů, bude tvrdit muziku v zadních řadách severočeského týmu. „Jako útočník jsem se do reprezentace nedostal, tak se tam chci podívat jako stoper,“ řekl s úsměvem čtyřiatřicetiletý Nezmar, který vede tým s kapitánskou páskou.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Jan Nezmar při otisku svých nohou pro výrobu plastiky po jeho vstupu do Klubu ligových kanonýrů

Článek

„Samozřejmě to byl hodně blbej vtip. Budu mít dost problémů sám se sebou. Třeba se mnou trenér ztratí trpělivost a po dvaceti minutách mě vymete,“ culil se jeden z pilířů libereckého týmu.

Kouč Jaroslav Šilhavý z něj udělal stopera i proto, že mu v obraně chybí skutečný vůdce. „Honza je osobnost, splňuje všechny požadavky dirigenta. Proto začne vzadu a uvidíme, jak to bude fungovat. Třeba ho v závěrech zápasů budeme posílat na hrot, aby dal nějaké góly,“ přiznal trenér. Pro Nezmara to až tak nová role nebude.

Původně byl obránce

„Až do osmnácti let. V Hlavnici u Opavy jsem hrál už od šestnácti za chlapy. To se ještě kopalo s liberem. Tam hrál táta, já byl urostlý předstoper. Vždycky mi říkal: ,Všechno mi hlavou odbouchej a o rozehrávku se nestarej.‘ On hrál chytrýho a já blbýho. Když jsem kopal dobře, bylo ticho, když jsem to pokazil, dostal jsem ceres,“ směje se Nezmar. Ale že se mu poštěstilo hrát s tátou ve stoperské dvojici, toho si dodnes váží. „Byl to jeden z největších zážitků kariéry,“ dodal fotbalista, který v létě v Liberci prodloužil smlouvu o další rok.

Jeho éra obránce skončila někdy v osmnácti letech. „Já chtěl vždycky hrát v útoku a dávat góly. Takže když jsem se jako dorostenec dostal do krajského výběru, nahlásil jsem se jako útočník. Náhodou mi to tam vyšlo, hned nato mi hodili laso z Dolního Benešova a vzali mě jako útočníka.“

Nezmar doufá, že si některé návyky z útoku do obrany nepřenese. „Nemůžu vybíhat, protože by tam zůstala díra. Taky nesmím tolik kličkovat a za každou cenu rozehrávat. Protože když to tady člověk pokazí, dopadne to většinou blbě. Někdy je proto lepší místo vymýšlení balón z první odpálit. Snad to vyhodnotím správně,“ doufal Nezmar. „Taky se na ten fotbal z obrany člověk dívá trochu jinak. Když před sebou vidím těch šest nebo sedm bláznů, jak se ženou dopředu a už ne zpátky, je to síla. A já býval jeden z nich...“

V lize hrál stopera poprvé na jaře v Plzni a nevedl si vůbec špatně. Liberec uhrál remízu 1:1. Dokonce i kouč domácích Vrba přiznal, že byl z Nezmarova výkonu v šoku. A novou sezónu začíná Liberec shodou okolností v Plzni. Opět se stoperem Nezmarem. „Bude to ostrý start na hřišti mistra. Oni budou rozehranější, ale snad ukážeme i naši sílu a uspějeme,“ přál si kapitán Liberce.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice