Hlavní obsah

Vinš od roku 1995 neúspěšně prodává Viktorku, na záchranu si s ní ovšem troufá

Pavel DosadilSport.cz

Dva roky fotbalistům Viktorie Žižkov trvalo, než se vrátili zpátky do nejvyšší soutěže. A vzhledem k tomu, jaké ekonomické problémy klub v minulé sezóně měl, je jejich postup do Gambrinus ligy svým způsobem senzací. „Nadále si nemůžeme moc vyskakovat. Počítáme s rozpočtem 35 miliónů korun, který není zcela naplněn. Přesto věřím, že jako nováček na záchranu máme,“ doufá prezident klubu Luděk Vinš.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fotbalisté Viktorie Žižkov si vychutnávali postup do první ligy závěrečným zápasem s Hlučínem.

Článek

Výplat si na jaře moc neužili. Dokonce se o nich psalo, že si musejí vařit polévky z pytlíku. A přesto fotbalisté Viktorie Žižkov dokázali odrazit konkurenci a za suverénní Duklou obsadit ve druhé lize druhé postupové místo. „Měli jsme přes léto na testování hráče, kteří nemohli uvěřit, v jakých podmínkách kluci postup vykopali. O to větší dík jim patří,“ připomíná trenér Martin Pulpit.

Po krátké přípravě je Viktorka nachystaná na nejvyšší soutěž. Přes léto vybudovala vyhřívaný trávník. A teprve ve středu doplatila dluhy jiným klubům tak, aby mohla zažádat na asociaci o odblokování přestupů.

„Teď už by nemělo nic bránit tomu, abychom zaregistrovali všechny posily. Stálo nás to přes dva milióny, takže ještě máme určité závazky k hráčům, s nimiž se o zbytku musíme dohodnout,“ přiznává prezident Luděk Vinš.

Letní změny v kádru Viktorie
Přišli: Kevin Lafrance, Lukáš Schut (oba Most), Petr Mach (Mladá Boleslav), Ilja Nestorovski, Jaroslav Starý (oba Slovácko), Zdeněk Folprecht (Sparta), Přemysl Kovář, Matej Sivrič (oba Liberec), Tomáš Peciar (Trenčín), Peter Ďurica (Ružina), Daniel Bartl (Hlučín).
Odešli: Miroslav Markovič (Dukla), Jan Novotný (Kolín), Jakub Brabec (Sparta), Adam Mójta (hledá si angažmá), Jan Zawada (Ostrava), Jiří Mašek (Lipsko), Michal Kropík (Olexandrija).

Rozpočet 35 miliónů zajištěn zatím do konce roku

Doufá však, že jeho klub je z nejhoršího venku. „Naše situace byla hodně nepříjemná. Pro novou sezónu počítáme s rozpočtem 35 miliónů korun. Není ještě kompletně naplněn, ale výplaty by hráčům chodit měly. Nemůžeme si moc vyskakovat, zatím vidíme na rozpočet do konce roku. Přesto věřím, že jako nováček na záchranu máme,“ líčí Vinš.

Žádný velký partner na žižkovská vrata neklepá, a tak nováčka čeká další perná sezóna. „Jsem ve Viktorce od roku 1995 - a dá se říci, že od toho samého roku ji prodávám... Silného strategického partnera hledá každý klub. Od té doby jsem však nedostal žádnou nabídku, jež by měla logiku. A žádnou takovou nevidím ani teď,“ říká Vinš s dávkou ironie i hořkosti.

Radost hráčů Viktorie Žižkov po výhře v Mostě neznala mezí, neboť znamkenala postup do ligy. V popředí již bez dresu střelec jediné branky utkání Michal Kropík.foto: ČTK/Libor Zavoral

Pulpit žádá skauty, manažerům už nevěří

Kouč Pulpit si je vědom finančních možnosti Viktorie. Nezoufá si, i když by měl jiné představy o doplnění kádru, z něhož odešel kanonýr Markovič. „Jenom mě mrzí, že jsme si pořádně nedokázali užít postupu do ligy. Viktorka by si také měla pořídit alespoň dva skauty, kteří by sledovali hráče na domácí scéně i v okolních zemích. Na řeči manažerů už nedám. V létě jsme ztratili spoustu času zbytečným testováním případných posil, takovou cestou jít nechci.“

Cílem Žižkova je záchrana, což podle kouče představuje získat v první polovině soutěže minimálně 18 bodů. „Pak bych věřil v klidnou zimu... Máme kádr srovnatelný s týmy ze druhé poloviny minulé prvoligové tabulky. Věřím, že kolem desátého, dvanáctého místa bychom hrát měli,“ říká Pulpit. „Opravdu doufáme v umístění kolem desátého místa,“ ujišťuje kapitán Tomáš Procházka. „Bude to těžké, ale vidím to stejně. Zachráníme se s jistotou,“ přidává se brankář Tomáš Vaclík, jemuž nevyšel přestup do Nizozemska a zůstává dál na Žižkově.

Snímek starý dva roky - zleva kandidáti na funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Ivan Hašek a Luděk Vinš na volební valné hromadě.foto: ČTK/Stanislav Peška

Vinš zatím neřekl, zda bude znovu kandidovat

Šéf Viktorky zatím neoznámil, zda bude znovu kandidovat na funkci prvního muže českého fotbalu. Před dvěma lety byl Vinš jediným protikandidátem Ivana Haška, který nedávno v polovině funkčního období odstoupil a začal znovu trénovat.

„Na takové úvahy je ještě brzy. Teď má každý starosti především se začátkem ligy. Myslím, že až tak za dva týdny se ukáže, kdo všechno do toho půjde,“ říká Vinš. O své kandidatuře podle všeho znovu uvažuje.

Reklama

Související témata: