Hlavní obsah

Lídrem kabiny zůstává Řepka, tvrdí nový kapitán Sparty Matějovský

Záložník Marek Matějovský (29) vedl ve čtvrtek v úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy proti FK Sarajevo Spartu poprvé v ostrém utkání jako kapitán. A dovedl ji k výhře 5:0. Pásku na rukávu vnímá jako poctu, ale vědu z ní nedělá... „Lídrem kabiny zůstává Řepka,“ tvrdí Matějovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Marek Matějovský (vlevo) a Jan Kysela z Mladé Boleslavi v jednom z ligových zápasů.

Článek

Čekali jste, že byste mohli Sarajevo porazit tak výrazným rozdílem? Těžko říct, jestli jsme něco takového čekali... Doufali jsme, že jsme dobře připravení a dělali jsme pro to všechno. Jsme rádi, že výsledek byl tak jednoznačný.

Vy jste ale soupeře přejeli v závěru zápasu i fyzicky. To jste na tom tak dobře? To jsou takové ty předsezónní prognózy, kdo jak na tom bude, kolik vydrží. Všichni velebili Plzeň. Možná i proto, že začínala dřív. My jsme rádi, že jsme první zápas zvládli tak dobře. Jak kvalitně jsme natrénovali, se ukáže v dalším průběhu sezóny. Já ale doufám, že se povezeme na vítězné vlně a budeme dál vyhrávat.

Vám se povedla i premiéra v roli kapitána... O tom to není, podstatné je, že vstup do sezóny vyšel celému týmu.

Změnilo se pro vás něco tím, že jste si navlékl pásku? Vůbec nic. V kabině dál zůstává hlavním lídrem Tomáš Řepka, protože je ve Spartě největší osobností a má na nás největší vliv.

Bylo kolem toho nějaké drama? Naprosto žádné. Něco jsme tušili už v průběhu přípravy, kdy jsem také dostával pásku. Trenéři ve čtvrtek přišli a řekli, že budu kapitán. Já jsem to akceptoval, Řepka také. Nic víc se nestalo.

Berete kapitánskou pásku ve Spartě jako poctu? To určitě, protože dělat kapitána Sparty, je pocta pro každého hráče. Ale tím to končí. Tady to není o nějakých funkcích. Podstatné je, aby mančaft šlapal a vyhrával. A kdo má pásku z tohoto pohledu není tak důležité.

Oproti jaru jsme odehráli zápas ve větším pohybu, víc jste kombinovali. Budete takhle pokračovat? Trenéři nás už v průběhu přípravy nabádali, ať se snažíme víc kombinovat a dávat si míč po zemi, aby nákopů bylo co nejméně. Snažíme se plnit pokyny trenérů a je to ku prospěchu. Věřím, že to takhle bude pokračovat.

Jak se vám líbili v základní sestavě Martin Juhar a Vlastimil Vidlička? Díky povedenému výkonu a výsledku to měli možná trochu jednodušší. Oba jsou ale velmi kvalitní fotbalisti, to se o nich vědělo, a proto na Letnou přišli. Oba také k tomu výkonu a výsledku hodně přispěli.

I když jste hodně šancí ještě nedali, přeci jenom bylo jejich proměňování lepší než na jaře. Čím to? Dobré bylo, že jsme si brzy pomohli proměněnou standardní situací. To se pak hraje lépe, soupeř musí hru víc otevřít, což je lepší, než když musíte jen dobývat obranu. Pravdou je, že se nám v zakončení dařilo. I na tom maximálně pracujeme.

Ligu začínáte už v neděli v Českých Budějovicích. Stihnete se dát dohromady? V tom problém nebude. Tohle je stejné na začátku každé sezóny. Pohárová mužstva hrají anglické týdny, tedy dvakrát zhruba během sedmi dní. V pohárech je také Plzeň, Jablonec a Boleslav. Uvidíme, jak to kdo zvládne. My musíme hrát ve všech utkáních od začátku naplno, aby nám úvod ligové sezóny neutekl jako v té minulé. Já osobně se na to těším.

Reklama

Související témata: