Hlavní obsah

Plzeň prokletí s Libercem nezlomila a v úvodu sezony remizovala

PLZEŇ

Fotbalisté Plzně vykročili v úvodním ligovém kole za obhajobou mistrovského titulu remízou 2:2 s Libercem. Západočeši nezlomili prokletí v domácích zápasech se Slovanem, který ve Štruncových sadech neporazili už více než deset let a osm utkání. Viktoria po brankách Rajtorala a Bystroně dvakrát vedla, za hosty srovnávali Breznaník a Štajner. Nový kouč Liberce Jaroslav Šilhavý tak prožil úspěšný návrat do míst, kde před třemi léty krátce trénoval.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zleva brankář David Bičík a Theodor Gebre Selassie z Liberce a Václav Pilař z Plzně. (ČTK/Eret Petr)

Článek
Fotogalerie

Liberec od úvodu potvrzoval, že nepřijel na rozdíl od většiny týmů do Plzně pouze bránit. Přestože nastoupil k prvnímu duelu nové sezony, zatímco Viktoria už odehrála čtyři soutěžní zápasy, nebyl rozdíl v rozehranosti patrný. Na velké šance měl dokonce Slovan v úvodu navrch.

Plzeňské obraně dělal problémy především Dočkal. Po čtvrthodině napřáhl z úhlu a Daněk se musel hodně natahovat, aby vytáhl pokus na roh. Za minutu už udeřilo na opačné straně: Nezmar se teprve podruhé v lize postavil na stopera a uvedl se nešťastným odkopem, který z pozice za vápnem napálil nechytatelně pod břevno Rajtoral a oslavil 20. ligový gól.

S Libercem inkasovaný gól nijak neotřásl a brzy mohlo být srovnáno. Dočkal poslal před branku nadýchaný centr ze strany a Breznaník hlavičkou těsně minul. V 26. minutě už ale hosté z totožné akce udeřili, slovenský středopolař zužitkoval Štajnerův centr. Obhájce titulu byl dnes ovšem mimořádně produktivní a prosadil se i ze své druhé výraznější šance. Přízemní centr z prava prodloužil Bystroň a míč zapadl k zadní tyči.

Ani druhý obdržený gól Severočechy nesrazil. Chvíli před pauzou ještě uchránil domácí před inkasováním po střele Bosančiče za již překonaným Daňkem na brankové čáře Čišovský, ale krátce po změně stran už bylo znovu vyrovnáno. Nepozornost domácích po příchodu z kabin ztrestal ve 47. minutě Štajner, který doklepl míč po Breznaníkových střele z otočky.

Plzeň sice nastoupila v totožné sestavě jako ve středečním vítězném duelu předkola Ligy mistrů v Trondheimu, ale k výkon z norské metropole se nepřiblížila. Po změně stran vyvinula pouze platonickou převahu, která k ohrožení Bičíkovy branky nevedla. Nakonec tak mohl tři body brát dokonce Slovan, Dočkalova tečovaná střela v 79. minuty Západočechy pořádně vyděsila a jen těsně minula vzdálenější tyč. Závěrečný tlak zhatil domácím druhou žlutou kartou a vyloučením Čišovský.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:2 (2:1)
Branky: 16. Rajtoral, 33. Bystroň - 25. Breznaník, 47. Štajner. Rozhodčí: Zelinka - Chytil, Pelikán. ŽK: Horváth, Čišovský - Vácha, Nezmar. ČK: 86. Čišovský. Diváci: 3740.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Jiráček, Horváth - Petržela, Kolář (88. Ševinský), Pilař (58. Trapp) - Bakoš (72. Ďuriš). Trenér: Vrba.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Dočkal, Vácha, Bosančič (83. Janů), Breznaník - Štajner, Šural (68. Rabušic). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: