Hlavní obsah

Sparta dominovala kanonádě v Budějovicích, Hradec zdolal Žižkov

PRAHA

Obhájci titulu v premiéře nového ročníku nevyhráli a vicemistři toho využili. Po sobotní remíze Plzně s Libercem v neděli fotbalisté Sparty v 1. kole Gambrinus ligy vyhráli v Českých Budějovicích 4:2 a navázali na čtvrteční pohárovou výhru nad Sarajevem. Letenští si oddechli, na jihu Čech se jim v poslední době moc nedařilo. Ve druhém duelu Hradec Králové porazil 1:0 Viktorii Žižkov, nováčka v soutěži.

Foto: David Veis, ČTK

Zleva Zdeněk Ondrášek z Českých Budějovic, a Tomáš Zápotočný a Luboš Hušek, oba ze Sparty.

Článek

Moc dobře věděli, že loni právě i porážkou v Českých Budějovicích nabrali hned na startu ligy ztrátu, kterou pak až do konce soutěže nedohonili. Proto chtěli fotbalisté Sparty začít úplně jinak, tím spíše, že mistrovská Plzeň, jež by měla být jejich nejvážnějším soupeřem, ztratila body s Libercem.

První předpoklad Letenským vyšel, trefili se ještě v prvním poločase. Skóre otevřel tři minuty před přestávkou Vacek. Jihočeši se hodně rozčilovali, protože v tu chvíli leželi na trávníku hned dva jejich fotbalisté a hrálo se dál...

Brzy po přestávce Zápotočný s přispěním teče Lengyela zvýšil. Vzápětí však Ondrášek vrátil Jihočechy zpátky do hry. S jejich plány neměl žádné pochopení hrdina zápasu Vacek - po Sionkově centru se záložník menší postavy trefil hlavou a měl z toho červencové Vánoce... Po mazácké individuální akci se pak gólově prosadil i kanonýr Kweuke a tak domácím hrozil debakl. Domácí dokázali závěr alespoň zdramatizovat. Do střelnice na Střeleckém ostrově přispěl lišák Otepka a přesnou střelou z přímého kopu snížil.

Brankář Českých Budějovic Pavel Kučera v souboji s Léonardem Kweukem ze Sparty.foto: ČTK/David Veis

V Hradci rozhodl Štěpán

Hradec Králové se loni jako nováček stal příjemným překvapením ligy. Letos by se v jeho stopách ráda vydala také Viktoria Žižkov, jejímž cílem je v první řadě záchrana.

„Votroci“ navázali na své jarní výsledky. Pomohla jim standardní situace, Štěpán ve 32. minutě precizně provedl přímý kop a zaskočil brankáře Vaclíka, který nakonec místo odchodu do Nizozemska zůstal na Žižkově. Byl to nakonec jediný gól, který zápas rozhodl.

Nedělní zápasy 1. kola
České Budějovice - Sparta 2:4on-line
Branky: 55. Ondrášek, 82. Otepka - 42. a 65. Vacek, 52. Zápotočný, 79. Kweuke.
Hradec Králové - Viktoria Žižkov 1:0on-line
Branka: 31. Štěpán.

Reklama

Související témata: