Hlavní obsah

Malura vůbec neváhal, v Ostravě začne analýzou obdržených gólů

Vedl českou reprezentační šestnáctku, prvoligové Slovácko nebo Štětín v polské ekstraklase, ale až teď s nabídkou Baníku Ostrava přišla pro fotbalového kouče Pavla Maluru opravdová výzva. "Je to výzva, na kterou jsem čekal dvacet let, co se věnuji trénování. Vést Baník v první lize," řekl Malura, který na ostravské lavičce v sobotu večer vystřídal odvolaného Karola Marka.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pavel Malura, nový kouč ostravského Baníku

Článek

Dlouholetý trenér mládeže v Baníku pro vrcholový fotbal připravil třeba Václava Svěrkoše nebo Michala Papadopulose, z klubu pak na několik sezón odešel a působil ve Štětíně, Žižkově, Slovácku, Hradci Králové, Nitře, Žilině a Čáslavi. Loni na podzim se na Bazaly vrátil a v sobotu večer ho vedení klubu po blamáži s Teplicemi přesadilo od třetiligové rezervy rovnou k prvoligovému mužstvu.

"Ani chvilku jsem neváhal, byla to jasná volba. Je to výzva, na kterou jsem čekal dvacet let, co se věnuji trénování. Vést Baník v první lize. Uvědomuju si, že je to velmi zavazující, ale můžu se odvděčit za důvěru a dlouhé roky, co jsem v Baníku pracoval," řekl čtyřicetiletý Malura.

K hlavnímu týmu se však přesouvá za složité situace. Klub netají ekonomické těžkosti, fanoušci se bouří proti majiteli Tomáši Peterovi i hrozícímu stěhování do Vítkovic a prvoligový tým po několika debaklech v přípravě v sobotní premiéře neudržel proti Teplicím ani vedení 3:1. Nervozita by se na Bazalech dala krájet.

Za příklad si bere Slavii

"Věřím, že se nám celé to období podaří překlenout. Jako příklad nám může sloužit Slavia, která byla na jaře v ještě složitější situaci a nakonec to zvládla perfektně. Věřím, že to dokážeme i my," uvedl Malura.

Hned první ligové kolo přineslo první změnu trenéra. V Ostravě po prohře 3:4 od Teplic přišel večer o místo trenér Baníku Karol Marko (na snímku vlevo), nástupcem slovenského kouče se stal s okamžitou platností Pavel Malura.foto: ČTK/Petr Sznapka

I nový ostravský kouč tuší, že Achillovou patou současného Baníku bude defenziva. Už v posledních pěti přípravných zápasech inkasoval hrozivých osmnáct gólů a obrat k lepšímu se nedostavil ani v lize. Teplicím po velkých individuálních chybách podlehl 3:4.

"Chystám se k podrobnému rozboru všech obdržených branek v přípravě i sobotním zápase. Možná tam najdeme nějakého společného jmenovatele, hru obrany musíme co nejvíce zjednodušit," předeslal Malura, který před mužstvo poprvé předstoupí v pondělí.

Ve Slovácku střídal Plíška

Malura na prvoligové scéně není úplným nováčkem. Před pěti lety dostal důvěru ve Slovácku po odstupujícím Jiřím Plíškovi, a přestože tehdy v zadluženém klubu neodvrátil sestup, s týmem plným neznámých jmen si snahou o atraktivní fotbal získal sympatie fanoušků.

Trenér se na Bazalech po prvním kole dosud neměnil. Tristní výkony z přípravného období spojené s prohrou s Teplicemi však slovenský trenér Marko odnesl bleskovým vyhazovem.

Jeho mise v Baníku nepřinesla kýžený vzestup. Klub pod jeho taktovkou na jaře zopakoval nejhorší ligové umístění po deseti letech, když skončil až čtrnáctý. Marko v šestnácti zápasech dovedl Ostravu jen ke třem výhrám.

Reklama

Související témata: