Hlavní obsah

Natland mizí ze Slavie, majoritu skoupil exministr Řebíček

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček se ve středu stal většinovým vlastníkem fotbalové Slavie. K třetinovému podílu, který dosud v pražském klubu držel, totiž přikoupil i sedmdesát procent akcií dosavadního majoritního majitele, investiční skupiny Natland Group, která Slavii opouští. Řebíček nyní drží ve Slavii 98 procent akcií, zbylá dvě procenta patří minoritním akcionářům.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Aleš Řebíček je od začátku srpna většinovým vlastníkem fotbalové Slavie.

Článek

O přesunu vlastnických podílů informoval mluvčí Natlandu Lukáš Tomis. "Natland Group prodal celý svůj podíl ve Slavii. 98 procent akcií vlastní Aleš Řebíček, zbývající dvě procenta minoritní akcionáři," uvedl Tomis. Cena transakce není známá, další podrobnosti zatím mluvčí Natlandu nechtěl sdělit. Klub z Edenu hodlá další informace přinést po čtvrtečním jednání představenstva.

Informaci jako první přinesl server iHNed.cz, poté ji potvrdil také oficiální slávistický web. "Slavia potvrzuje, že 3. srpna 2011 došlo ke změně v akcionářské struktuře společnosti. Vlastníkem se stal Aleš Řebíček, který odkoupil podíl společnosti Natland Group ve společnosti Viscontia. Další informace klub oznámí po čtvrtečním jednání představenstva," stojí v prohlášení.

Řebíček chtěl majoritu již v květnu 

O tom, že Řebíček koupí od Natlandu Slavii, se spekulovalo již delší dobu. Exministr dopravy vstoupil do klubu v průběhu jarní sezóny, kdy prostřednictvím bývalého šéfa klubu Tomáše Rosena odkoupil 33 procent akcií pražského celku. Od počátku se netajil tím, že chce ve Slavii majoritu.

Většinový podíl se pokusil získat už v květnu, ale tehdy v jednáních s někdejším majoritním akcionářem klubu Antonínem Francem uspěl Natland, který získal přibližně 51 procent cenných papírů. Zbylých 16 procent akcií držel bývalý vlastník Slavie britská společnost ENIC.

Řebíček a Natland se ujali zadluženého klubu a pomohli mu dodatečně získat profesionální licenci pro příští ligovou sezónu. Zaplatili dluhy vůči hráčům, realizačnímu týmu, zaměstnancům klubu i dalším subjektům. V polovině června uhradili největší pohledávku ve výši asi 100 miliónů korun vůči firmě ENIC a odkoupili všechny její akcie.

Oba akcionáři se poté dohodli, že své akcie konsolidují do účelové společnosti Viscontia a jejím prostřednictvím budou klub držet společně. Natland měl ve Slavii sedmdesátiprocentní podíl, Řebíček zhruba třicetiprocentní. Nyní však Natland svůj podíl prodal.

Fanoušci přijali zprávu rozdílně

Řebíček o sobě říká, že je od mládí velkým slávistou. Bývalý vysoce postavený politik, který byl v letech 2006 až 2009 ministrem dopravy ve vládách Mirka Topolánka, má ovšem také kontroverzní minulost. Čelil například podezření, že během své politické kariéry "přihrával" miliardové státní zakázky ze svého resortu firmě Viamont, jejímž spolumajitelem předtím byl. Nic se mu ale neprokázalo. Podle policejního spisu Olej měl také předtím, než vstoupil do vrcholné politiky, kontakt s uprchlým odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem.

Řebíček nově do vedení Slavie prosadil svého bratra Adama, který byl před dvěma týdny valnou hromadou zvolen do představenstva klubu. I ten má kontroverzní pověst. Někdejší policista byl spolu se svými dvěma bývalými teplickými kolegy souzen kvůli údajnému braní úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele, okresní soud v Teplicích je ale v červnu 2010 zprostil obžaloby. Krajský soud ale nedávno rozsudek teplického soudu zrušil, případ tak bude muset být znovu projednán.

Reakce mezi fanoušky na to, že Řebíček naplno ovládl Slavii, jsou rozdílné. Někteří připomínají Řebíčkovu kontroverzní pověst, jiní mu děkují, že zachránil jejich klub. "Nemůžu si pomoct, ale neřešit minulost obou Řebíčků vážně nedokážu. Nějak na to nemám žaludek dělat nadšenou stafáž takovýmhle lidem," uvedl na slávistickém webu jeden z diskutérů. "Až časem poznáme, jestli je to dobrá, nebo špatná zpráva," připojil se další fanoušek na facebooku Slavie.

Podle příznivců je dobře, že klub z Edenu vlastní velký slávista. "Dobrá zpráva. Nesnáší Spartu jako my a je ambiciózní. Co píšou noviny, mě nezajímá. Já vím, že nebýt jeho, tak ani teď žádnou Slavii nemáme," napsal jeden z diskutujících na facebooku. Slávisté si také pochvalují, že nyní konečně vědí, komu klub patří. "Jsem rád, že konečně budeme mít transparentního majitele, který má o klub zájem do té míry, že z něj hodlá udělat rodinný podnik," uvedl jeden z fanoušků na webu Slávistické noviny.

Reklama