Hlavní obsah

Dukla - Budějovice 4:2Dukla znovu žlutým baletem, v první lize poprvé od dubna 1994 vyhrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Ondrášek 0 : 1
23. Svatonský 1 : 1
61. Pázler 2 : 1
77. Berger 3 : 1
79. Otepka (penalta) 3 : 2
84. Markovič 4 : 2

Druhý zápas už byl vítězný. Fotbalisté pražské Dukly měli coby nováček i ve 2. kole Gambrinus ligy výhodu domácího prostředí a tentokrát ji využili. Porazili České Budějovice 4:2, což znamená, že Dukla se dočkala první výhry v nejvyšší soutěži od dubna 1994, kdy vyhrála 1:0 v Hradci Králové. Naopak zkušený tým Jihočechů zůstává po vstupní domácí porážce se Spartou bez bodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patrik Gedeon se raduje z výhry Dukly.

Článek

Před týdnem byli fotbalisté Dukly rádi, že návrat do první ligy po 17 letech oslavili alespoň ziskem bodu. Zatímco s Olomoucí čisté konto udrželi, s Jihočechy inkasovali prakticky hned na začátku. Klesa v klidu odcentroval a neobsazený Ondrášek ve 4. minutě prostřelil Radu.

V ohrožení se tak ocitla série Dukly, která doma neprohrála v ligové soutěži 24 utkání (od 16. října 2009 - s Mostem). Naopak Jihočeši v minulém ročníku jako jediný tým první ligy nevyhráli venku a tři body na soupeřově hřišti naposledy získali 5. května 2010 v Mladé Boleslavi.

Domácí se osmělili střelami zdálky, o něž se postarali Berger a Svatonský. Pak ještě museli přečkat velkou šanci, do níž Klesa znovu vyslal Ondráška a Hašek nebezpečí v poslední chvíli uhasil. Až poté se Dukla dočkala své první trefy po návratu do nejvyšší soutěže. Po centru Bergra se o ni hlavou sebezničujícím skokem postaral Svatonský. Při gólu se zranil a musel hned střídat.

Inkasovaný gól uspokojené hosty zase probral a brankář Rada musel střely Otepky a Lengyela efektně vyrážet na roh.

Budějovičtí byli v ofenzivě nebezpečnější, především průbojný Klesa dělal domácím velké problémy. Na druhou stranu však byli chvílemi až příliš bohorovní a na krok líní. Mdlý druhý poločas ozvláštnil prudkou střelou domácí Pázler, jinak se na hřišti dlouho nic nedělo.

Až v 61. minutě chyboval bývalý kanonýr Pecka hrající na levém beku a právě střídající Pázler strhl vedení na stranu Dukly.

Konečně se bylo na co dívat. O krásný gól se postaral Berger, který si zpracoval dlouhý centr, udělal kličku brankáři Kučerovi a poslal míč do prázdné branky. Dukla tak vedla už o dva góly, jenže téměř vzápětí Mikula fauloval a Otepka z penalty snížil na 3:2. A kanonáda pokračovala... Šest minut před koncem se hlavou po centru Haška prosadil kanonýr Markovič a vrátil Pražanům dvoubrankový náskok.

To už domácí kotel oprášil legendární pokřik "Žlutý balet!"...

Dukla Praha – Dynamo České Budějovice 4:2 (1:1)
Branky: 23. Svatonský, 61. Pázler, 77. Berger, 84. Markovič - 4. Ondrášek, 79. z pen. Otepka. Rozhodčí: Bílek - Tacina, Santarius. ŽK: Gedeon, Mikula - Rýdel. Diváci: 2123.
Dukla: Rada - Hašek, Mikula, Vorel, Vrzal - Hanousek, Podrazký (65. Malý), Gedeon, Svatonský (27. Pázler) - Berger (88. Švejdík), Markovič. Trenér Luboš Kozel.
Budějovice: Kučera - Nitrianský, Lengyel, Novák, Pecka - Klesa (69. Benát), Rýdel, Otepka, Čirkin (76. Jasanský) - Stráský, Ondrášek. Trenér Jiří Kotrba.

Reklama

Související témata: