Hlavní obsah

Dukla oprášila slavný pokřik, Jihočeši jsou cedníkem ligy

PRAHA

„Žlutý balet! Žlutý balet!“ Bývaly doby, kdy tento pokřik hnal vpřed slavnou generaci fotbalové Dukly. V pátek se ovšem nesl Juliskou znovu. Pražané otočili zápas s Českými Budějovicemi a poprvé od dubna 1994 v první lize zase vyhráli. Zatímco Jihočeši mají po dvou kolech na kontě nula bodů a divoké skóre 4:8, nováček urval ze dvou domácích duelů čtyři body. „Maximální spokojenost,“ jásal záložník Tomáš Berger.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jan Pázler z Dukly (vlevo) se raduje ze vstřeleného gólu do sítě Českých Budějovic. Vpravo jeho spoluhráč Tomáš Berger.

Článek

Již ve 4. minutě prohrávali a byli zralí na ručník. Trenérův řev o přestávce v kabině však zabral a ligový nováček hned od začátku soutěže míří do klidných vod tabulky.

„Pořád jsem od některých hráčů viděl ustrašený výkon. Nepředvádějí to, na co mají a na co jsme od nich ze druhé ligy zvyklí. Proto byla v kabině bouřka. Pomohla, po přestávce jsme už byli lepší a zaslouženě vyhráli,“ líčil kouč domácích Luboš Kozel.

V premiéře Dukla remizovala 0:0 s Olomoucí, teď se pustila do přestřelky a vyhrála 4:2. „Před zápasem jsem se díval na naši soupisku. V první lize měli vstřelený gól na kontě jen čtyři defenzivní hráči Vorel, Švejdík, Gedeon a Hašek, jinak nikdo. Proto si cením, že s Jihočechy se trefili všichni ofenzivní hráči, kteří nastoupili – Svatonský, Pázler, Berger a Markovič,“ poukázal Kozel.

Sázka na ofenzivu přinesla klid

„Olomouc byla v premiéře těžším soupeřem, dobře bránila. Proti Budějovicím jsme se snažili hrát dopředu a vyšlo to. Na startu ligy máme čtyři body, takže maximální spokojenost,“ liboval si Tomáš Berger, který na první gól přihrál a třetí dal sám.

„Věděli jsme, že zápas musíme zvládnout, pokud se chceme vyhnout boji o záchranu. Čtyři body na úvod soutěže bereme. Tak jsme si to představovali,“ oddechl si Kozel.

Fotbalisté Dukly Praha oslavují s fanoušky vítězství nad Českými Budějovicemi.foto: ČTK/Vít Šimánek

Kotrbu užírá osm inkasovaných gólů

Naopak Jihočeši opouštěli Julisku jako opaření. Nehrají špatný fotbal, ale Spartě i Dukle podlehli 2:4. Jejich obrana je děravá jako cedník. „Je to těžké. Dva góly dokážeme dát, ale dvakrát tolik jich inkasujeme... Na tom musíme zapracovat,“ kroutil hlavou střelec Zdeněk Ondrášek.

„Dopředu nám to celkem jde. Ale dostat ve dvou zápasech osm gólů, to je i na mě příliš velké sousto. Dáváme si je prakticky sami,“ kabonil se trenér Jiří Kotrba. „Rozhoduje se v pokutových územích. Záleží na tom, jak je tam člověk zarputilý a důrazný. A my jsme v nich stejně jako se Spartou propadli,“ láteřil Kotrba.

Po pátku tak zůstalo vše při starém. Dukla doma v ligové soutěži neprohrála již 25. zápas v řadě, naopak České Budějovice venku nevyhrály od loňského 5. května už 17 utkání...

Reklama

Související témata: