Hlavní obsah

Klokan Budínský přispěl k demolici Plzně a sní o angažmá na Anfield Road

Je mu devatenáct, v neděli proti Plzni hrál v lize teprve podruhé v základu. Záložník Bohemians 1905 Lukáš Budínský ještě loni kopal za dorost Klokanů, teď je špílmachrem týmu, který má po dvou kolech překvapivě šest bodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský Petr Jiráček (vzadu) stíhá Lukáše Budínského z Bohemians 1905.

Článek

Považujete si hodně skalp mistra?

Jsme moc rádi. Na Plzeň se teď chce každý vytáhnout a pro nás je super, že jsme to dokázali. My nehrajeme nějaký extra kombinační fotbal, spíš čekáme na chyby, a že jsme zrovna Plzni dali dva góly, to je skvělé.

Vy jste se o ně hodně zasloužil, na oba jste přihrál.

No u toho prvního trestňáku to byla spíš náhoda. Ten centr se mi nepovedl. Kopnul jsem to blbě, rozhodně to nebyl signál... Ale na první tyči byl naštěstí Nešpor a uklidil to. Druhý gól vyplynul ze hry. Šel jsem do protiútoku a dal jsem míč Bálkovi do běhu.

Celé léto se mluvilo o tom, že ve středu zálohy Bohemians bude hrát talent Šumský. Ten však stále nemůže nastoupit a místo něj záříte vy. Je to pro vás překvapení?

Niki je velká posila, ale zatím hraju já a doufám, že to vydrží. Cítím se dobře, hrál jsem dva zápasy, oba jsme vyhráli. Moc si toho vážím. Asi nikdo nedoufal, že po zápasech se Slavií a s Plzní budeme mít plný počet bodů.

Nebývá moc zvykem, aby mužstvo ve středu zálohy táhl devatenáctiletý kluk. Špílmachra často hrají zkušenější borci a ne fotbalista, který v lize odehrál jen dva celé zápasy.

To není otázka pro mě, prostě to dopadlo, že tam hraju já. Starší kluci mi hodně radí, jejich pomoc je důležitá. Dnes mi řekli, že jsem hrál dobře a tím to skončilo.

Kdo vás drží při zemi, abyste nezpychl?

Celá kabina, trenér. Určitě mě moc chválit nebudou...

A nezpychne mužstvo, když má po dvou kolech dvě výhry?

To nehrozí. Budeme hrát furt stejně, makat nadoraz a předvádět fotbal plný osobních soubojů.

Jaké máte fotbalové sny?

Chtěl bych se jednou dostat do zahraničí, nejlépe do Anglie. To je má zaslíbená země. Nejvíc mě to táhne na Anfield Road (stadión Liverpoolu – pozn. aut.). Ale to na sobě musím ještě hodně pracovat...

Reklama