Hlavní obsah

Kweuke ligu přerostl, dlouho vám tady nezůstane, straší Komňacký sparťany

PRAHA

Bookmakeři ho pasovali na příštího krále střelců fotbalové Gambrinus ligy. A sparťan Léonard Kweuke jejich prognózy zatím plní. V každém soutěžním utkání nové sezóny dal minimálně jeden gól. Svoji normu naplnil i v nedělním šlágru 2. kola proti Jablonci. Vzhledem k tomu, že hosté kousali až do konce, byl Kameruncův gól z úvodu zápasu klíčový.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký Petr Pavlík (vzadu) brání sparťana Léonarda Kweukeho.

Článek

Africký obr se snad ani nedá bránit. Jablonečtí moc dobře věděli, že právě od něj hrozí na Letné největší nebezpečí. Přesto sparťanského kanonýra pustili hned na úvod do tří šancí – a tu třetí už Léonard Kweuke v 11. minutě proměnil.

„Je to otázka pro naše stopery i středové hráče, proč k němu nepřistupovali včas. Samozřejmě víme, že Kweuke představuje minimálně 50 procent údernosti Sparty. Kluci si stěžují, že mají potrhané dresy či rozseklé obočí. S tím se ale musíme vyrovnat,“ líčil jablonecký trenér František Komňacký.

Na jaře jeho svěřenci obra doma na Střelnici uhlídali, venku se jim to nepovedlo. „Hrát na Kweukeho je výzvou i utrpením. Zeptejte se třeba Pavlíka... Kweuke je každopádně hráč, který už přerostl kvalitu české ligy. Skoro bych si vsadil, že tady do konce podzimu nevydrží,“ tipuje Komňacký.

Radost fotbalistů Sparty při utkání s Jabloncem.foto: Právo/Petr Hloušek

Hašek: Sparta není pro Léa brzdou

Jeho slova Letenské poněkud děsí. Když Sparta v zimě prodala střelce Wilfrieda, mohla se spolehnout, že Kweuke jeho roli převezme. Za Léa však momentálně náhradu v podobě stejného typu urostlého kanonýra nemá.

„Nezapomínám, v jakém stavu k nám Léo přišel. Jak na tom byl fyzicky, jaké měl sebevědomí,“ připomíná první kouč Martin Hašek. „Ano, Kweuke patří ke špičkovým hráčům ligy. Pořád má ovšem celou řadu nedostatků. Musí pracovat na jejich odstranění a ve Spartě, kde se těší přízni fanoušků, na to má klid. Nebylo by dobré, aby tady nedokončil podzim. Výbornou formu nemá zase tak dlouho, potřebuje ji stabilizovat,“ má jasno Hašek.

Bez Kweukeho si momentálně nedovede sestavu svého týmu představit. Na druhou stranu je kouč přesvědčený, že pražské angažmá má Kweukemu stále co nabídnout. „Sparta pro něj není brzdou, může se tady velmi dobře zlepšovat. Věřím, že Léo jednou odejde do špičkového klubu. Musí na to však být špičkově připraven. A pokud vím, žádná konkrétní nabídka na něj zatím na stole neleží,“ uklidňoval Hašek sparťanské příznivce.

Jiří Jarošík se objímá s brankářem Toni Doblasem poté, co Zaragoza vyhrála na hřišti Realu Madrid. Ve Španělsku exsparťan skončil, Sparta ho láká zpátky...foto: Reuters/Andrea Comas

O slovo se hlásí mladíci, Jarošík stále ve hře

Ty také zajímá, jaký bude osud šesti mladých sparťanů, kteří na nedávném evropském šampionátu do 19 let došli až do finále. Klub jim před duelem s Jabloncem oficiálně poděkoval a aplaus sklidili náramný.

„Tři z nich trénují s áčkem, tři s béčkem. Je možné, že někteří odejdou na hostování do první ligy. Musíme to však dobře zvážit. Cenu má jen takové hostování, při němž budou pravidelně nastupovat. U nás mohou hrát druhou ligu, což je pro jejich růst dobrá profesionální soutěž mužů. Někteří možná naskočí i do zápasů áčka, ale ještě na sobě musejí hodně pracovat. Dospělý fotbal je hodně náročný,“ avizoval Hašek.

Sparta chce každopádně konkurenci v týmu ještě zvýšit. Zápas s Jabloncem v hledišti sledoval Jiří Jarošík, jehož český vicemistr stále uhání k návratu. „Nadále s ním jednáme, jasno by mělo být do dvou týdnů. Pokud Jirka nedostane lukrativní nabídku ze špičkové soutěže, může přijít k nám, ale to, že byl na stadiónu, nemá souvislost. Jen přišel na dobrý fotbal," vtipkoval trenér. „Nejde jen o Jarošíka. Ještě pro letní přestupní termín uvažujeme i o dalších vytipovaných posilách,“ uzavřel Hašek.

Reklama