Hlavní obsah

Plzeň vydřela nad Teplicemi první vítězství, Žižkov zastavil rozlet Dukly

dos, pnSport.cz

Konečně se mistr dočkal! Fotbalisté Plzně v páteční předehrávce 3. kola Gambrinus ligy porazili Teplice 2:0 a slaví první vítězství v nové sezóně. K výhře ale Viktoria vykročila až ve druhé půli, v prvním poločase jako by nevěděla co se soupeřem. Zápas nakonec rozhodli svými trefami Ďuriš a Pilař. Fotbalisté Viktorie Žižkov v pražském derby ligových nováčků porazili Duklu 1:0 a přichystali soupeři první porážku v sezóně. Sami naopak slaví premiérové vítězství.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně oslavují po výhře nad Teplicemi první vítězství v sezóně.

Článek

Tohle vítězství viktoriáni moc potřebovali. Nejen proto, aby udrželi kontakt s čelem tabulky, ale také pro vnitřní klid před úterním prvním duelem play-off Ligy mistrů na půdě FC Kodaň. Dosavadní bitvu na dvou frontách Plzeňští totiž zvládali půl na půl. Zatímco v pohárové Evropě jim k Lize mistrů chybí už jen poslední krok a ani proti FC Kodaň rozhodně nejsou bez šancí, start do domácí soutěže obhájcům titulu nevyšel. Po domácí remíze s Libercem a porážce na Bohemce jim totiž bylo moc dobře jasné, že Teplice už musejí doma porazit. Jinak by mohli nabrat klíčovou bodovou ztrátu ještě dřív, než se liga pořádně rozběhne...

Na Severočechy vyrukovala Plzeň již s novou posilou v brance - gólmanem Markem Čechem, který nahradil zraněného Pavlíka a teprve dopoledne stvrdil svým podpisem příchod ze zkrachovalého ruského Soči. Jenže prvních dvacet minut se zdálo, že neví, co na Teplice hrát. Až důraznější koučink trenéra Vrby vybudil domácí k větší aktivitě a severočeský gólman Grigar musel vytáhnout z rezervoáru několik povedených zákroků. Diváci ve Štruncových sadech se přesto branky v prvním poločase nedočkali.

Do druhé půle Plzeň vstoupila o poznání aktivněji a donutila Teplice prohloubit obranný blok. První velkou šanci měl v 58. minutě Kolář, z gólu se ale domácí radovali až o minutu později, kdy Ďuriš prodloužil hlavou Horváthův centr za Grigarova záda. Tepličtí se k ohrožení branky soupeře neměli a v 84. minutě inkasovali podruhé, kdy pečetil výsledek Pilař. Symbolickou tečku za vítězným utkáním udělala rána Horvátha z 30 metrů, která v 90. minutě orazítkovala břevno.

Dukla opět na Viktorku nevyzrála  

Ve zcela rozdílné pozici se před pátečním derby ocitli nováčci. Zatímco Viktoria Žižkov začala soutěž dvěma zápasy venku a oba prohrála, Dukla ze dvou domácích duelů vytěžila čtyři body, což jí dávalo relativní klid. A v úvodu zápasu se zdálo, že bude mít herně navrch, žižkovský gólman Vaclík ale vychytal Pázlera i Bergera.

Domácí navíc začali také hrozit, brankář Rada ale jejich první výpady stačil pochytat. V 36. minutě už ale neměl nárok. Bořil založil brejk Viktorie, předal míč Bartlovi a jeho prudký centr nasměroval přesně do horního rohu branky Dukly Nestorovski.

Tým z Julisky se ve druhé půli snažil převzít inciativu, střídající Vrzal ale v nadějné šanci přestřelil. Skóre zápasu se pak až do závěrečného hvizdu nezměnilo a Dukla potvrdila, že na Žižkov neumí - loni jej ve druhé lize také ani jednou neporazila.

Žižkov se díky prvnímu vítězství v sezóně posunul na desátou příčku tabulky před Teplice. Dukla je se čtyřmi body sedmá hned za Plzní.

Páteční zápasy 3. kola
Plzeň – Teplice 2:0on-line
Branky: 59. Ďuriš, 84. Pilař.
Viktoria Žižkov – Dukla 1:0on-line
Branka: 36. Nestorovski.

Reklama