Hlavní obsah

Spartě jsem se upsal, návrat do reprezentace ovšem rezolutně vylučuji, tvrdí Jarošík

Pomalu devět let se toulal cizinou, nakonec se ale Jiří Jarošík vrátil tam, odkud do světa velkého fotbalu odešel. Na pražskou Letnou... „Zaragoza zbankrotovala a dostala se pod nucenou správu, situace tam nebyla jednoduchá, takže jsem se rozhodl ve Španělsku skončit. Nabídek jsem měl sice několik, ale nakonec jsem si vybral sparťanskou. Vracím se do klubu, který mi dal šanci hrát velký fotbal,“ vysvětloval v sobotním odpoledni Jiří Jarošík, proč se na příští dva roky upsal Spartě.

Foto: Petr Halaburda, ČTK

Třiatřicetiletý Jiří Jarošík se pomalu devět let toulal cizinou, teď se ovšem upsal Spartě.

Článek

O eminentním zájmu Sparty o vaše služby se mluvilo hodně dlouho, ale vy jste dlouho váhal a rozhodnutí oddaloval. Proč najednou tak rychlé rozřešení?

Dal jsem Spartě slovo, že se do určitého dne rozhodnu a ten den prostě přišel. Proto jsem se přestal rozmýšlet a smlouvu podepsal.

Takže rozhodnutí z nouze? Přitakání až v momentě, kdy se žádná další lukrativní nabídka z ciziny neobjevila?

Vůbec ne. Vybral jsem si Spartu, kde jsem začínal, která mi dala první velkou šanci a odkud jsem odešel do ciziny. Myslím, že jsem na Letné zanechal dobrou fotbalovou stopu, takže věřím, že i fanoušci mně při návratu pomohou a podpoří mě.

Přesto jste dlouho váhal...

Samozřejmě, skvělá cizí mužstva, jimiž jsem osm a půl roku procházel, mně budou scházet, plné stadiony zrovna tak. Před pár dny jsem si prohlížel fotografie z poslední sezóny v Zaragoze, kdy jsme hráli o záchranu a až jsem žasnul, jak byly na každém utkání ochozy plné. Po poradě s rodinou, přítelkyní a kamarády jsem se nakonec rozhodl pro návrat.

Jiří Jarošík (vlevo) během vzdušné bitvy o Glasgow.foto: REUTERS/David Moir

Naznačujete, že jisté nabídky z ciziny se přece jen objevily. Můžete být konkrétnější?

Teď už nemá cenu se bavit o nabídkách, které se objevily. Nepopírám, že by mě některé z nich neoslovily, zároveň jsem si ale vědom, že situace v evropském fotbale není momentálně jednoduchá. Nakonec jsem se upsal Spartě, která má velké cíle na domácí i evropské pohárové scéně.

Osm a půl roku jste se toulal cizinou. Zkuste zrekapitulovat všechny své zahraniční štace?

Každá byla jiná. Než jsem z Letné odcházel, učil jsem se německy a francouzsky, abych nakonec skončil v Rusku, jež tehdy nebylo v našem fotbale příliš populární. Nakonec jsem tam s CSKA Moskva vyhrál titul, okusil Ligu mistrů, lidé mě tam měli rádi. Následovala štace v Chelsea, jež pro mě nebyla jednoduchá.  Prostě obrovský skok, navíc v rozjeté sezóně a ke všemu k trenérovi Mourinhovi, který měl svých dvanáct oblíbených hráčů, jež neustále točil. A já navíc půldruhého měsíce netrénoval a ke všemu neuměl anglicky, což je velkém týmu strašně důležité. Na hostování v Birminghamu jsem ale dokázal, že fotbal hrát dovedu, neboť i nejlepším střelcem mužstva jsem se tam stal. Celtic Glasgow, to bylo moc zajímavé angažmá v klubu se slavnou historií a skvělými fanoušky. Přesto jsem se vrátil do ruské Samary, kde se zpočátku zdálo, že můžeme hrát o špičku ruské ligy, jenže pak nastaly problémy. I proto jsem jednal se Spartou o návratu, ovšem dva dny před podpisem smlouvy se ozvala Zaragoza a já si chtěl zkusit ještě španělský fotbal. Nebýt Zaragozy, mohl jsem být na Letné o půl druhého roku dřív.

Teď už sparťanem jste, jenže jste přišel ve chvíli, kdy se mančaft výborně rozjel, a vy budete naskakovat do pádícího fotbalového vlaku. Nebojíte se toho?

Začátek je samozřejmě důležitý, ale sparťanský vlak se teprve rozjíždí a ještě takovou rychlostí nepádí. Chci do něho naskočit co nejdříve.

Jiří Jarošík ještě v dresu Chelsea.foto: ČTK

Jenže konkurence na místě stoperů je ve Spartě veliká. Řepka, Brabec, Zápotočný...

Konkurence byla všude, jsem na ni zvyklý. V Anglii byli také tři čtyři stopeři na dvě volná místa.

Takže počítáte s tím, že budete i ve Spartě stoperem?

Poslední čtyři roky jsem hrál obránce a rád bych si na tomto postu prodloužil kariéru.

I trenéři vám řekli, že s vámi počítají jako se stoperem?

Ano.

Nejsou čtyři uchazeči na dvě stoperská místa v sestavě přece jen moc?

To není moje starost. Jsem hráč, kterého si Sparta přivedla a s nímž podepsala smlouvu.

Jak jste na letenské angažmá nachystán? Vždyť od konce května, kdy skončila španělská liga, jste vlastně nehrál...

Skutečně jsem 22. května v Zaragoze skončil a od té doby jsem měl pauzu. Pochopitelně jsem trénoval individuálně, připravoval se i s Ústím, ale tréninky s mančaftem i atmosféra v kabině mně scházela.

Kdy budete nachystán, abyste naskočil do sestavy Sparty v soutěžním zápase?

Těžko říci. Cítím se připravený, v sobotu absolvuji první trénink, pak přijdou na řadu různé testy. Dál už bude záležet na trenérech.

Co vaše motivace? V Čechách na plných stadiónech těžko hrát budete, reakce fanoušků na navrátilce z ciziny bývají také všelijaké.

Vrátil jsem se s cílem pomoci Spartě k titulu a hrát s ní evropské poháry, předvádět dobrý fotbal, který mě pořad baví. Jsem zdravý, do fotbalu mám chuť a na návrat se vyloženě těším.

Na českou ligovou scénu jste se vrátil, ale co třeba případný návrat do české reprezentace?

To je pro mě uzavřená kapitola. Chci se věnovat působení v klubu, což platilo v minulosti a platí stále.

Opravdu uzavřená kapitola? Nerozmyslíte se, i kdyby vás třeba trenér Bílek či manažer Šmicer promlouvali?

Ne, rezolutně jsem řekl konec.

Ale trenér Brückner, s nímž jste se nemuseli, už národní tým nevede.

To na mé rozhodnutí nemá vliv.

Reklama

Související témata: