Hlavní obsah

Útočník Svěrkoš je zpět v Ostravě, podepsal smlouvu na pět let

Fotbalový útočník Václav Svěrkoš dal svému návratu do Baníku Ostrava punc definitivy. Sedmadvacetiletý bývalý reprezentant, který se před několika dny vyvázal z povinností ve francouzském Sochaux, se v úterý svému dřívějšímu klubu z Bazalů upsal na pět let.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Svěrkoš se vrací do ostravského Baníku.

Článek

Počin nejlepšího prvoligového střelce z ročníku 2007/2008 budí údiv. Svěrkoš měl na stole nabídky ze Španělska, Řecka, stály o něj i tuzemské celky. Přesto dal před lukrativnějšími návrhy přednost Baníku, který se svíjí ve finančních potížích a po třech kolech je na posledním místě tabulky.

"Zvažoval jsem, jestli zůstat ještě rok v Sochaux a hrát za béčko, nebo se domluvit na rozvázání. Byla možnost jít ještě zase někam dál, to se mi už ale nechtělo. Baník mám rád, jsem tu doma, a proto jsem se nikdy nebál se vracet, i když teďka je situace, jaká je," řekl v úterý na tiskové konferenci Svěrkoš, který dostal dres s oblíbeným číslem 25.

Podle něj mu jedinou konkrétní nabídku z české ligy předložila Olomouc. Slavia byla pouze v rovině spekulací. "Volal mi pan Psotka, kterému jsem hned řekl, že jestli se vrátím, jen do Baníku. O Slavii mi říkal jenom manažer Paska, k žádnému kontaktu nedošlo," upřesnil Svěrkoš.

K dispozici už pro páteční duel v Jablonci

Účastník mistrovství Evropy v roce 2008 bude trenérovi Pavlu Malurovi k dispozici už pro páteční duel v Jablonci. I osoba nového ostravského kouče, který po porážce s Teplicemi vystřídal Karola Marka, byla tím, co Svěrkoše utvrdilo v návratu. "To je další velké pozitivum. Pan Malura mě v jedenácti letech přivedl z Frýdku-Místku do Baníku, je to můj fotbalový otec. Nebude to jednoduché, ale věřím, že se sportovně zvedneme," uvedl Svěrkoš.

Zrovna Malura brzdí velká očekávání ostravské fotbalové veřejnosti. Svěrkoš, který od loňského léta naskočil v Sochaux jen ke čtyřem mistrovským zápasům, prý nebude samospasitelem Baníku.

"Nemůžeme čekat, že se všechno změní jako mávnutím kouzelného proutku. Vencův příchod je jen další kamínkem, i když v jeho případě velkým kamenem do mozaiky. Ale jeho příchodem se naše útočná fáze zlepší výrazným způsobem, už jen minimálně tím, že získá respekt u soupeřů," řekl Malura.

Semknout se musí celý tým

Výzvy postavit vrávorající Baník znovu na nohy se Svěrkoš nebojí. "Všichni v klubu se snaží, aby se to zvedlo. Strach z toho ale nemám, není to jenom o mně, celý manšaft se musí semknout," uvedl Svěrkoš, který během kariéry vystřídal i německé celky Mönchengladbach a Herthu Berlín, vídeňskou Austrii a poslední půlrok hostoval v Panioniosu Atény.

Svěrkoš věří, že v těžké době se nestmelí jen kabina, ale Baník poženou za lepšími výsledky i fanoušci, kteří v posledních týdnech daleko nejvíce energie vynakládají na protesty vůči vedení a majiteli Tomáši Peterovi.

"Místo, abychom se semkli a táhli všichni za jeden provaz, je toho čím dál více a klukům na hřišti to ničím nepomůže. Všeho moc škodí, doufám, že zase spojíme síly," poslal Svěrkoš výzvu příznivcům Baníku.

Reklama

Související témata: