Hlavní obsah

Olomouc uplácela, v lize ale zůstává. Přijde však o devět bodů a zaplatí milióny

Fotbalová Olomouc uplácela. Goldův strahovský soud se na tom po celé řadě sezení a jednání vlekoucím se až do půl deváté večer nakonec shodl a ligový klub z Hané potrestal odpočtem devíti ligových bodů a pokutou čtyř miliónů korun. A protože se podle přesvědčení disciplinární komise provinil i brankář Petr Drobisz, který byl hlavním aktérem korupční kauzy předloňského zápasu s Bohemians, má za nekalé ovlivnění zápasu zastavenu činnost na 18 měsíců a dostal pokutu 200 tisíc korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda disciplinární komise fotbalového svazu Jiří Golda Ha náky v lkize ponechal.

Článek

Hanákům nejsou vynesené tresty samozřejmé po chuti, ale před Goldovým tribunálem je respektovali.

Olomouc se proti trestu odvolá

"Pochopitelně že se odvoláme k odvolací a revizní komisi, pochopitelně že budeme dál čekat na verdikt civilního soudu. V tuto chvíli je ale pro nás podstatné, že olomoucký klub zůstává v nejvyšší soutěži, za očištění našeho dobrého jména však budeme bojovat dál. To je pro nás podstatné, protože jsme se ničím  neprovinili,“ argumentoval právní zástupce olomouckého klubu Petr Konečný a trval na nevinně Hanáků.

Šéf olomouckého fotbalového klubu Jaromír Gajda odchází z jednání disciplinární komise ČMFS.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

„Důkazy pro potrestání nebyly dostatečné, takže v odůvodnění o vyneseném trestu je řada chyb. Budeme se bránit, odvoláme se, neboť je poškozeno naše dobré jméno,“ mluvil obdobně i ředitel fotbalové Sigmy Jaromír Gajda.

Golda nezapochyboval: Jsou vinni!

Šéf disciplinární komise Jiří Golda však měl jiný názor. „Vyslechli jsme znovu všechny svědky, jak aktéři kauzy požadovali, projednali důkazy, které předložili, a shodli jsme se, že v třicátém ligovém kole v roce 2009 k nekalému ovlivnění ligového zápasu mezi Olomoucí a Bohemians došlo. Proto byl potrestán jak klub Sigma Olomouc, tak brankář Petr Drobisz,“ trval na svém Golda, že v inkriminovaném duelu brankář Petr Drobisz hráčům střížkovských Bohemians částku 300 tisíc korun předal, a tím výsledek střetnutí ovlinil. Hanákům šlo tehdy o účast v Evropské lize a potřebovali vyhrát, což se jim nakonec podařilo.

Z verdiktu disciplinární komise jasně vyplývá, že díky pochopení střížkovských Bohemias a samozřejmě i financím.

Trest schytal i Kubíček

Golda navíc potrestal i někdejšího sportovního ředitele Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka zákazem činnosti ve všech fotbalových funkcích na dobu dvou let. „Znevážil jméno českého fotbalu. Navíc zatajoval důkazy, které předložil až po několika měsících, jeho komunikace a způsob pořizování nahrávek se neslučuje se slušným chováním,“ argumentoval Golda, i když jedním dechem přiznal, že nahrávka rozhovoru Kubíčka s pokladníkem olomouckého Ladislavem Římským sehrála v celé kauze hodně podstatnou roli.

"I když to byl pochopitelně jen další střípek do mozaiky důkazů, které jsme měli," pravil šéf fotbalového tribunálu, který byl mezi prvními, kdo Kubíčkem tajně pořízenou nahrávku vyslechl. Pokladní klubu v ní přiznává, že zmiňovaná částka byla skutečně vyplacena.

Flastr pro Hanáky je ještě shovívavý

Goldův tribunál mohl fotbalovou Olomouc potrestat i odpočtem dvaceti bodů, nebo dokonce vyloučením ze soutěže. Trest za to, že hanácký gólman Drobisz v inkriminovaném střetnutí se střížkovskými Bohemians podle tvrzení disciplinární komise uplatil soupeřovy hráče Obermajera a Zoubka částkou 300 tisíc korun, je proto ještě shovívavý. "Ale je v kontextu s trestem, který jsme vynesli už loni nad Bohemians Praha," pravil Golda, podle něhož Hanákům přitížily výpovědi všech svědků - Obermajera, Zoubka, Kapra, ale i třeba Lněničky.

„I tak to byl nejtěžší verdikt, který jsem jako předseda disciplinární komise vynášel,“ doznal Jiří Golda, když vynesl verdikt v kauze vlekoucí se půldruhého roku.

Reklama

Související témata: