Hlavní obsah

Baník si uřízl další ostudu. Hattrickem ho popravil v Jablonci Lafata

JABLONEC NAD NISOU

Katastrofální začátek sezóny v podání fotbalistů Baníku Ostrava pokračuje. V páteční předehrávce čtvrtého kola Gambrinus ligy utrpěli debakl v Jablonci 0:4. Hostům nepomohl ani návrat bývalého reprezentačního útočníka Václava Svěrkoše, který odehrál při obnovené premiéře v české nejvyšší soutěži hodinu. Hattrickem se v utkání blýskl jablonecký útočník David Lafata.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Lafata v Jablonci řídil "demolici" Baníku Ostrava.

Článek

Zápas přitom mohl vypadat úplně jinak, protože Baník hned ve druhé minutě zaznamenal zřejmě regulérní gól. Centr z pravé strany uklidil za domácího Špita přesnou hlavičkou Svěrkoš, ale obnovenou premiéru v ostravském dresu mu překazil pomezní sudí, který posoudil hraniční situaci jako ofsajdovou.

Od té doby se navrátilec z Francie, který se představil v české lize po třech letech, nemohl prosadit. Jablonec se totiž rychle dostal do tempa, jímž v pondělí smetl Bohemians 1905, a Slezané se museli soustředit hlavně na defenzivu. A ta stejně jako v předešlých zápasech rozhodně nepůsobila jistým dojmem.

Útočník Václav Svěrkoš se vrátil do Baníku, ale svoji obnovenou premiéru v české lize proti Jablonci si určitě představoval jinak.foto: Právo/Radek Petrášek

Severočeši se prosazovali typicky z křídelních akcí. Po centrech Jablonského ještě Lafata ani Piták neuspěli, ale po akci z opačné strany už Jablonec slavil. Po Pitákově kolmici poslal míč do vápna Zábojník a Lafata ve skluzu umístil balon pod břevno. Domácí získali téměř drtivý tlak a ještě do pauzy ho proměnili v pojišťující trefu. Po Kovaříkově rohu Beneš v 41. minutě se štěstím s pomocí tyče překonal ostravského gólmana.

V 57. minutě bylo o vítězi už definitivně jasno. Hostující brankář Pietrzkiewicz vyboxoval centr z pravé strany jen do Lafaty, od něhož se míč odrazil do sítě.

Jablonec ani poté nepřešly útočné choutky a Baník mohl několikrát děkovat svému brankáři, že opět neinkasoval. Jednou mu dokonce po Kovaříkově střele zblízka pomohl břevno. Vzápětí se neprosadil Lafata, ale nejlepší kanonýr uplynulé sezony se přesto dočkal čtvrtého hattricku za poslední půlrok, když v předposlední minutě zřejmě z těsného ofsajdu přesně zakončil závar v ostravském vápně.

4. kolo Gambrinus ligy
Jablonec - Baník Ostrava 4:0on-line
Branky: 34., 57. a 89. Lafata, 41. Beneš. Rozhodčí: Adam - T. Kovařík, Štěrba. ŽK: Loučka - Svěrkoš, Pietrzkiewicz, Kraut. Diváci: 3650.
Jablonec: Špit - Zábojník (77. Štochl), Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic (71. O. Vaněk), Loučka, Jarolím, Piták (85. Třešňák), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Řezník, Marek, Adámik, Vašenda - Poliaček, Lukeš, Droppa (88. Greguš), Fantiš (73. R. Vaněk) - Kraut, Svěrkoš (64. Badaljan). Trenér: Malura.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice