Hlavní obsah

Nebudu chytat možná tři týdny, lituje zraněný sparťanský brankář Blažek

Karel FeltSport.czPrávo

Léta byl gólman Sparty Jaromír Blažek (38) oporou svého týmu. Ve čtvrtek v Rumunsku ho však potopil, když dostal gól z kategorie katastrofických a Sparta prohrála s FC Vaslui 0:2. Blažek se při střetu se soupeřovým hráčem, který předcházel první inkasované brance, zranil, v brance však zůstal a i to mělo vliv na druhý gól rumunského celku. Svému týmu nyní bude chybět až tři týdny...

Foto: Petr Horník, Právo

Brankář Sparty Jaromír Blažek musí na fotbal na nějaký čas zapomenout.

Článek

Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Špatný. Mám silně naraženou hrudní kost. Naštěstí rentgen, na němž jsem byl hned po příletu z Rumunska, neukázal žádnou zlomeninu. Domů jsem se dostal v pátek kolem třetí ráno. Spal jsem asi tři hodiny a pak jsem nemohl vstát z postele.

Už je to lepší?

O moc ne, protože naraženina hodně bolí. Nemohu ležet na boku, natož na břiše, jen na zádech. To není žádné pořádné spaní.

Co se vám v noci honí hlavou, když nemůžete spát?

Asi čekáte, že prožívám znovu zápas a ten druhý gól, ale to už ne. Jestli nemohu spát, tak kvůli bolesti ne kvůli výčitkám svědomí, to už nevrátím.

Vyčítal jste si tu druhou branku hodně?

To víte, že ano, ale jestli si s odstupem času něco ještě vyčítám, tak jen to, že jsem se nenechal včas vystřídat hned. Ale netušil jsem, jak je to se mnou zlé.

Po střetu s brazilským útočníkem Gerlemem jste ale vypadal hodně špatně...

Aby ne. On byl rozběhnutý. Šel jsem proti němu, ale když jsem zjistil, že už u balónu dřív nebudu, zastavil jsem se. Má snad sto kilo a vletěl do mne naplno. Ještě si dal koleno dopředu. Byla to hrozná rána. Míč ale stihl dát vedle mne, kam dobíhal další jejich hráč.

Proč jste se tedy nenechal hned vystřídat?

To je ten problém... Když mě doktor Váchal s masérem postavili na nohy. Nebylo to nejhorší. Řekl jsem jim, že můžu pokračovat. Jenže po deseti minutách jsem cítil, jak tuhnu. Špatně se mi dýchalo i hýbalo, nemohl jsem se pořádně otáčet, hrudník bolel čím dál víc. Koukl jsem na hodiny, chybělo patnáct minut. Řekl jsem si, že do půle vydržím, aby měl Milan Švenger čas se připravit. Bohužel pak přišel ten strašnej gól...

Jste přeci zkušený brankář, abyste odhadl, že je zle...

Ale já neměl od té srážky jediný zákrok, takže jsem nevěděl, jak na tom skutečně jsem.

Jenže pak přišel průšvih. Nedoskočil jste na lehký centr, který vám prolétl mezi rukama...

Kdyby na mne za normálních okolností letělo tři sta takových centrů, tak všechny v pohodě chytím. Jenže když jsem vyskočil na tenhle, zjistil jsem, že tělo nefunguje, jak má. Chybělo mi nějakých dvacet centimetrů, abych míč stáhl. Hrozný pocit...

Chyba, o níž se bude mluvit ještě dlouho. U dobrých gólmanů se probírají, u průměrných se berou jako normál. Čím to?

Právě proto, že u dobrých gólmanů jsou velké chyby víc vidět, ale tahle nepatřila do této kategorie, pokud mne tedy řadíte mezi dobré gólmany. Tělo nemohlo... Jinak bych ten centr měl. Bylo to zaviněné zdravotními problémy, ne mojí neschopností.

Spoluhráči vám vynadali?

Vůbec ne. V kabině jsem se klukům omluvil. Nic mi nevyčítali. Milanovi Švengrovi jsem popřál hodně štěstí. Zápas dochytal výborně.

Neblesklo vám hlavou, jestli vám ještě stojí za to, se trápit v brance?

Jako že bych měl skončit? V tu chvíli ne, ale občas něco takového hlavou proletí. Tohle opravdu nebyla školácká chyba z nepozornosti nebo neschopnosti, prostě tělo neposlechlo. Myslím si, že pořád mám Spartě co nabídnout a fotbal mě baví.

Má Sparta ještě šanci postoupit?

Zápas v Rumunsku nám mimořádně nevyšel prakticky nikomu. Když budeme hrát tak, jako před tím, věřím, že jsme schopni je vyřadit. Zápas blbec si zažije čas od času každý tým.

Kdy se vrátíte mezi tyče?

Prognóza doktorů není optimistická, prý mohu chybět až tři týdny.

Reklama

Související témata: