Hlavní obsah

Budějovice - Jablonec 1:5Lafata dal podruhé za sebou hattrick a sestřelil České Budějovice

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Kopic 0 : 1
19. Ondrášek 1 : 1
42. Lafata 1 : 2
53. Lafata 1 : 3
73. Kovařík 1 : 4
90. Lafata 1 : 5

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Českých Budějovic prohráli i v pátém kole první ligy, když doma podlehli Jablonci 1:5. Za hosty třikrát skóroval David Lafata, jenž se v této sezoně trefil už osmkrát. Lafata tak zaznamenal druhý hattrick za sebou a zvedl si střelecké sebevědomí před pondělním reprezentačním srazem. Jihočeši zůstávají v soutěži stále bez bodu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

David Lafata (vlevo) se raduje z branky.

Článek

Majitel Českých Budějovic Karel Poborský ve čtvrtek vydal prohlášení, v němž stálo, že pokud tým nezačne bodovat, pravděpodobně dojde k výměně hlavního trenéra, kterým je sportovní ředitel klubu Jiří Kotrba. Jihočeši však dnes po celý duel nepůsobili dojmem, že se po čtyřech úvodních porážkách něco změní.

Jablonec byl aktivnější a ve 12. minutě se dostal do vedení. Jarolím střelou z pětadvaceti metrů trefil spojnici tyče a břevna, od níž se míč odrazil k volnému Kopicovi. Ten bez problémů skóroval.

České Budějovice ale dokázaly odpovědět. Uspěly hned z první nebezpečné ofenzivní akce. Ve 20. minutě přesně odcentroval z pravé strany obránce Bakala, míč se snesl na hlavu Ondráška, jenž vstřelil svůj čtvrtý gól v sezoně.

Jihočeši po vyrovnání na moment ožili a osmělili se k několika výpadům. Do slušné příležitosti se dostal Klesa. Utekl po pravé straně, ovšem dostal se z ideálního úhlu a jeho pokus Špit zlikvidoval.

Ve 27. minutě domácí poprvé varoval nejlepší ligový střelec Lafata. V tísni se dokázal dostat k míči, ale hlavičkoval těsně vedle. Svou druhou šanci už však Lafata proměnil v gól. Kopic odcentroval z pravé strany, brankář Kučera míč podběhl a jablonecký útočník snadno poslal hlavou balon do branky.

Jihočeši mohli hned v prvních sekundách druhé půle vyrovnat, jenže to by nesměl Čirkin z pěti metrů přestřelit branku. České Budějovice to muselo o pár minut později mrzet dvojnásob. Po chybě v defenzivě se dostal k míči Lafata a chytrou střelou k tyči zaznamenal svůj sedmý gól v sezoně. V 63. minutě mohli hosté dvakrát definitivně rozhodnout, ale nejprve těsně minul branku Kopic a o pár desítek vteřin později přestřelil z podobného místa Vaněk.

Co se nepovedlo jim, zvládl Kovařík. V 74. minutě pohodlně přehodil Kučeru a vstřelil čtvrtý gól Jablonce. Závěr patřil opět kanonýrovi Lafatovi, jenž v posledních vteřinách protlačil míč do sítě popáté.

SK Dynamo České Budějovice - FK Baumit Jablonec 1:5 (1:2).
Branky: 19. Ondrášek - 42., 53. a 90. Lafata, 12. Kopic, 74. Kovařík. Rozhodčí: Hrubeš - Chytil, Nádvorník. ŽK: Lengyel, Čirkin, Novák. Diváci: 2678.
Č. Budějovice: Kučera - Bakala (78. Sandro), Novák, Lengyel, Vulin (46. Horejš) - Hudson, Otepka, Čirkin, Jasanský (52. Stráský) - Ondrášek, Klesa. Trenér: Kotrba.
Jablonec: Špit - Zábojník (82. Štochl), Beneš, Pavlík, Jablonský - Kopic (79. Třešňák), Jarolím (76. Eliáš), Loučka, Vaněk, Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Reklama