Hlavní obsah

Na jarní blamáž obr ze Sparty nemyslel a Plzeň dvakrát potupil

Radek MalinaPrávo

Zazářil a dvěma góly útočník fotbalové Sparty Praha Leonard Kweuke zničil plzeňskou touhu dotáhnout se dosavadnímu ligovému lídrovi na záda. Marně se Západočeši chystali na pondělní střet s obrem z Letné. Kamerunský střelec se i přes těsné bránění prosadil a mohl slavit v pořadí už třetí, respektive čtvrtou ligovou trefu v letošním ročníku, které Pražanům zajistily triumf 2:0.

Foto: Petr Eret, ČTK

Radost fotbalistů Sparty po brankce Leonarda Kweukeho do sítě Plzně.

Článek
Fotogalerie

„Pro vývoj zápasu byl strašně důležitý náš vydařený vstup. Když jsme už v páté minutě skórovali, hrálo se nám pak mnohem snadněji,“ přemítal o vývoji utkání Kweuke.

Sparta měla zápas absolutně pod kontrolou. Hlavně díky umění útočníka měřícího bezmála dva metry a vážícího téměř metrák. Přitom se Pražané museli vypořádat s nezdarem v předkole Evropské ligy, zatímco Plzeň se vezla na vlně euforie po postupu do Ligy mistrů.

Sparťanský útočník Leonard Kweuke mezi plzeňskými fotbalisty.foto: Právo/Petr Hloušek

A Kweuke měl ještě jedno nepěkné „závaží“ navíc. Když nastoupil do souboje se Západočechy na jaře v tehdejší marné stíhací jízdě Sparty za titulem, vysloužil si za mdlý výkon ostrou kritiku brankáře Blažka. „Nechci se k tehdejšímu souboji s Plzní vracet. Šlo o úplně jiné duely. Minule jsme potřebovali vyhrát, protože liga finišovala. Nyní šlo o náplast za vyřazení z Evropské ligy a udržení podzimní ligové neporazitelnosti,“ odmítal srovnání Kweuke.

Mohl jsem dát gólů víc, ví Kweuke

V pondělním večeru beztak nechal na trápení z minulé sezóny zapomenout skvělým výkonem! Neměl důvod se starým duelem zaobírat. Byl doslova k neudržení. Kromě dvou gólů měl i další šance. „Vytvořili jsme si hodně šancí. Nejen já, ale i spoluhráči. Mohl jsem dát mnohem více gólů, ale jsem rád i za dva,“ culil se dobrácky.

Západočeši si s Kweukem nevěděli rady. Při bránění se mu marně věšeli na záda. A když měli útočnou standardní situaci, nedostali se přes „kamerunský maják“ čnící v pokutovém území před Švengrem do kloudné šance. „Hrál výborně. Byl to jeho zápas. Strašně těžko se brání, protože je pozičně výborný. Silný v osobních soubojích,“ uznal kvality soka Marián Čišovský, stoper Plzně.

Právě on měl pokrýt sparťanského snajpra při prvním zásahu Pražanů. „Po standardní situaci mě předskočil. Byl jsem na něj připravený, ale svoji úlohu jsem tentokrát nezvládl,“ nehledal výmluvy Čišovský.

Sparťanský útočník Leonard Kweukefoto: Právo/Petr Hloušek

Jeho pokořitel zářil štěstím. Sparta alespoň zčásti odčinila fiasko v podobě vyřazení z Evropské ligy, kde byla nad její síly rumunská Vaslui. „Byli jsme maximálně koncentrovaní. Znali jsme důležitost utkání. Náš výkon byl dostatečnou odpovědí, jaký jsme tým. Naplnili jsme taktiku, hráli dost důrazně, protože Plzeň má hodně fotbalových typů. A hlavně jsme dávali góly,“ rekapituloval průběh duelu Kweuke.

V minulém ligovém ročníku nasázel v konečném součtu čtrnáct branek. Nyní, kdy je nedílnou součástí základní sestavy od samého začátku sezóny, má nakročeno k ještě lepší bilanci. „Hlavní je, že jsme v Plzni vyhráli a zatím v lize neztratili ani bod. Minulou sezónu nám start nevyšel, pak jsme museli dohánět manko na Plzeň a neuspěli, tudíž nic podobného nechceme nyní připustit. Z toho pohledu není rozhodující moje bilance,“ tvrdil strůjce sparťanského loupení ve Štruncových sadech.

Reklama