Hlavní obsah

Ztrácíme už strašně moc, hřímal plzeňský Vrba, přesto ale hráčům volno dal

Po výhře nad Kodaní a postupu do Champions League nedopřál plzeňský trenér Pavel Vrba svým svěřencům žádné velké oslavy, dokonce hrozil, že bude v hotelové recepci vartovat, aby snad někdo z hráčů potají nezmizel. „Na oslavy bude čas po zápase se Spartou, na který se musíme dokonale nachystat. Ztrácíme na ni pět bodů a další manko si nesmíme dovolit,“ vykládal ve středeční noci plné postupové euforie. Jenže v pondělním ligovém epilogu jeho mužstvo padlo a na Spartu ztrácí už dokonce osm bodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba přiznává, že osmibodové manko na Spartu je strašně veliké.

Článek

Co se s vaší Plzní děje? V kvalifikaci o Champions League samé výhry, na domácí scéně v prvních pěti ligových kolech dvě porážky, jedna remíza, pouhých sedm bodů a sedmá příčka v tabulce!

V domácí lize hrajeme prostě v opačném gardu, než v evropských pohárech. Zápas se Spartou toho byl dokladem... Pražané byli zalezlí, čekali na naše chyby v rozehrávce a chodili do brejků.  Prostě způsob hry, jaký praktikujeme my na evropské scéně.

Vy jste si s ním ovšem nevěděli absolutně rady a za celých devadesát minut se nedostali do jediné šance!

Efekt našeho snažení byl skutečně nulový, až na dvě tři střely ze střední vzdálenosti jsme se opravdu k ničemu nedostali a jedinou příležitost si nevytvořili. Sparta u nás prostě sehrála zápas, jaký snad v lize ještě neodehrála. Asi ji prospěla kritika nopvinářů, která se na ni snesla.

Nepodepsala se na vašem výkonu únava ze středečního vítězného duelu s Kodaní, anebo euforie z postupu do Champions League?

Nevidím důvod, proč by hráči neměli zvládnout dvě utkání v cyklu středa – pondělí. V kondici to rozhodně nebylo, neboť jsme toho v průběhu zápasu naběhali víc než hosté, ale proti jejich dobře organizované obraně jsme se prostě neprosadili. A to ani ve druhé půli, kdy jsme zvýšili aktivitu.

Po pondělním prohře už ovšem ztrácíte na Spartu osm bodů. A to jste přitom po výhře nad Kodaní hřímal, že se na duel s podzimním leaderem z Letné musíte maximálně soustředit a připravit, protože další manko už si prostě nesmíte dovolit.

Osm bodů je skutečně strašně moc, takže situace je značně komplikovaná.

Věříte, že lze podobné manko smazat?

Když Sparta ostatním uteče, jen těžko se dohání. My ovšem měli loni na podzim k dobru už dvanáct bodů a Pražané dokázali toto manko stáhnout. Musíme si proto z nich vzít příklad, poučit se a zkoušet Spartu dohánět. A samozřejmě doufat, že i ona klopýtne.

Po postupu přes Kodaň jste hráčům sliboval dva dny volna, které si budou moci vybrat po ligovém duelu se Spartou.  Vzal jste po pondělní prohře slib zpátky?

Nevzal, ale s výjimkou čtveřice reprezentantů dostali všichni individuální tréninkový plán, jak se mají připravovat a kolik toho mají naběhat.

Reklama

Související témata: