Hlavní obsah

Po roce je to tady znovu - pohárový ňouma doma kraluje

PRAHA

Obhájce titulu slaví pohárový postup, ale doma není prorokem. Ten druhý se v Evropě rozloučil hned na začátku, ale doma naopak válí. Že vám to něco připomíná? Tak začala loňská Gambrinus liga v podání fotbalistů Sparty a Plzně. Letos se situace znovu opakuje, ovšem s tím rozdílem, že oba kluby si své role vyměnily. A tak Viktoria slaví historický postup do Ligy mistrů, ale v domácí soutěži ztrácí na Spartu už osm bodů...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z vítězství nad Plzní.

Článek

Všechno už tady loni bylo. Jenže přesně naopak! Sparta se coby obhájce titulu v úvodu sezóny koncentrovala na postup do Ligy mistrů. Poslední krok se jí nezdařil, zbyla jí však aspoň Evropská liga.

Naopak Plzeň při svém návratu do Evropy hned ztroskotala na Besiktasi Istanbul, ale v lize vystartovala jako sprinter. Navíc se namíchla, že byla spolu s dalšími hozena do pytle pohárových ňoumů. Odpíchla se k rekordnímu podzimu. Když v 6. kole vyhrála na Spartě, měla před čtvrtými Letenskými k dobru sedm bodů. Po 12. kole vedla ligu již o neuvěřitelných 12 bodů. I když se pak Sparta v průběhu jara přiblížila na dva body, ztrátu už nedohnala. O titulu se rozhodlo hlavně na podzim.

Letos je všechno naruby. Plzeň se ráda nechala pozvat do Ligy mistrů, ale v lize už ztratila osm bodů. Sparta nezvládla dvojzápas s Vasluí, takže v pohárové Evropě předčasně končí. V lize ovšem neztratila ani bod a v pondělí vyhrála v Plzni, takže po pěti kolech uniká obhájci titulu o osm bodů.

Martin Fillo z Plzně (vlevo) bojuje o míč se sparťanem Manuelem Pamičem.foto: Právo/Petr Hloušek

Osm bodů po pěti kolech, to je pro Plzeň velká ztráta

„To je zatraceně hodně. A jakmile Sparta všem odskočí, těžko se už dohání,“ uvědomuje si kouč Pavel Vrba.

Jeho Viktoria hraje proti tradici. Za posledních deset let dokázala titul v české lize obhájit jen Slavia. Navíc budou Plzeňští tak trochu hrát i proti svým vlastním úspěchům. Na podzim je čeká celkem kolem třicítky zápasů, což je na české poměry pořádné sousto. Ke všemu teď mají čtyři hráče v reprezentaci, která může být ve hře až do listopadové baráže...

Sparta samozřejmě doufá, že letos se o titulu znovu rozhodne především na začátku soutěže. Jsou tady i Jablonec a spol., hlavně však vicemistři hledí na obhájce titulu. Určitě sami nedoufali, že se jim v tabulce tak rychle vzdálí na takový rozdíl.

Jen připomeňme, že Plzeň loni po 5. kole vedla o dva body před Olomoucí a o čtyři před Spartou.

A navíc, doma začíná Sparta kralovat. V lize naposledy prohrála 2. dubna v Jablonci. V dalších třinácti zápasech už jen jednou remizovala, z toho všech posledních devět utkání bylo vítězných. Na rozdíl od Plzně se může koncentrovat jen na ligu proloženou zápasy domácího poháru.

Všechny loňské výhody jejího nového největšího konkurenta jsou teď zkrátka na její straně.

Reklama

Související témata: