Hlavní obsah

Paclík s Poborským puč proti Macelovi ustáli, kluby je jen pokáraly

PRAHA

Vlastně se nic nestalo, jen se potvrdilo, že český fotbal čeká horký podzim. Ligové shromáždění klubů první a druhé ligy odsoudilo své zástupce Karla Poborského s Tomášem Paclíkem za to, že ve výkonném výboru iniciovali odvolání komise rozhodčích vedené Luďkem Macelou bez toho, aby o tom kluby informovali. Návrh na výzvu k rezignaci obou výtečníků ovšem neprošel, o případném bojkotu ligy se nejednalo.

Foto: Viktoria Plzeň

Šéf plzeňského klubu Tomáš Paclík (vpravo) po boku nové posily Václava Pilaře.

Článek

Týden před tím, než by si český fotbal měl zvolit nového šéfa za Ivana Haška, proběhlo v Synot Tip Areně v pražském Edenu nejbouřlivější ligové shromáždění za poslední léta. Plzeňský boss Paclík a jeho českobudějovický kolega Poborský si vyslechli ostrou kritiku za to, jak obešli ostatní kluby a přihráli místo šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové. O rezignaci však neuvažují a ligové shromáždění je k ní nakonec ani nevyzvalo.

„Alibistické řešení,“ kroutil hlavou Daniel Křetínský, majitel Sparty.

Ve fotbalovém zákulisí se spekulovalo, že spor by mohl vést až k bojkotu některých ligových zápasů. Funkcionáři ujišťují, že až tak daleko by nikdo z nich nezašel. Není však vyloučeno, že případ skončí před civilním soudem.

Zástupci klubů, na jejichž straně stojí i kandidát na předsedu fotbalové asociace Miroslav Pelta, totiž tvrdí, že pondělní svržení Macely proběhlo v rozporu se stanovami asociace a statutu ligového shromáždění. Naopak pučisté, jež podpořil Peltův protikandidát Jindřich Rajchl, ujišťují, že stanovy takový postup umožňují.

Dušan Svoboda na zasedání Valné hromady ČMFS.foto: Právo/Petr Hloušek

Podzim bude ještě horký

„Čeká nás horký podzim. Pod pokličkou to bude bublat tak dlouho, až pára někde unikne. Stačí mít sedm lidí ve výkonném výboru a tři v odvolací komisi, a můžete ovládat celý český fotbal. To je samozřejmě špatně,“ vykládal teplický František Hrdlička, jenž při Macelově defenestraci spolu s místopředsedou asociace a šéfem  ligového shromáždění Dušanem Svobodou jednání výkonného výboru na protest předčasně opustil.

Hrdlička dlouhodobě razí větší autonomii ligy. K tomu teď vše směřuje. „Ligové shromáždění mě pověřilo, abych začal urychleně pracovat na uzavření smlouvy mezi kluby a asociací ohledně co největší autonomie ligy, aby nemohlo docházet k takovým věcem jako teď,“ potvrdil Svoboda.

„Nejde o to, kdo má vést komisi rozhodčích. Podstatný je princip, jakým způsobem nebyl brán zřetel na názor klubů samotných,“ zdůraznil Svoboda.

Většina klubů iniciativu Paclíka s Poborským odsoudila, v rozporu s nimi byla Paclíkova Plzeň či Rajchlova Dukla... „Kolega Paclík alespoň projevil jistou lítost a uznal, že měl celou věc projednat předem s dalšími kluby,“ prozradil Svoboda.

Reklama

Související témata: