Hlavní obsah

Vrba chválil desítku statečných, na vyloučeného střelce Bakoše musel zvýšit hlas

OLOMOUC

Fotbalový um, ale i morální sílu prokázali fotbalisté Plzně, když dokázali na Andrově stadiónu v Olomouci zdolat domácí Sigmu (2:3), ač více než poločas hráli v deseti, poté, co byl po druhé žluté kartě vyloučen autor prvních dvou plzeňských gólů Marek Bakoš. Upevnili si tak sebevědomí před úterním úvodním duelem ve skupině Ligy mistrů s běloruským Borisovem a zároveň si polepšili i v ligové tabulce.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba během utkání v Olomouci.

Článek

„Vítězství je pro nás strašně důležité. Bakošova nedisciplinovanost nás však mohla mrzet. O vyhazov si přímo říkal. Druhou žlutou mohl klidně vyfasovat už dříve. Však jsem také na něj v kabině trochu zvýšil hlas a nic na tom nemohly změnit ani ty góly, co dal,“ zlobil se plzeňský lodivod Pavel Vrba.

„V první půli jsme se snažili chodit v dostatečném počtu do finální fáze a v důsledku toho jsme si vytvářeli dostatek slibných příležitostí. Jen jsme je nedokázali dohrávat, jak bychom si přáli. Po přestávce jsme prakticky už jen bránili a to velmi dobře. Těch deset hráčů, kteří tlak Sigmy ustáli, musím pochválit,“ pokračoval Vrba.

Jakub Petr (zleva) z Olomouce a plzeňský Petr Jiráček bojují o míč v 6. kole Gambrinus ligy.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

O tom, že by na Hané s ohledem na náročný program nechal odpočívat některé z opor, vůbec neuvažoval. „Bodů máme málo, a tak jsme nemohli nikoho šetřit. To jsme udělali v Ondrášovka cupu,“ vysvětlil kouč Plzně.

A uvědomovali si to i jeho svěřenci. „Síly ubývají. Já toho odehrál v posledních dnech docela dost. Nijak super jsem se proto necítil. Bylo ale potřeba zápas poctivě odmakat, což jsme udělali a přineslo to ovoce. Chceme být v lize na špici a tak je dobře, že jsme vyhráli. Myslím, že za to, jak jsme v deseti bránili, jsme si to i zasloužili,“ tvrdil třeba záložník Václav Pilař.

Hanáky mrzely hrubé chyby

V táboře Sigmy vládlo naopak zklamání. Trenéra Hanáků Zdeňka Psotku mrzely hrubé chyby, neproměněné šance a také, že třetí gól Plzně padl z jasného ofsajdu. „Už jsem to viděl na videu. Není, co řešit. Sudí měl jednoznačně mávat. Nebýt ale Škerleho školácké chyby, nemuselo k té situaci vůbec dojít,“ litoval Psotka.

Plzeň podle něj byla lepší v první půli, Sigma ve druhé. „Byli přesnější v kombinaci a dvě naše zbytečné ztráty po dlouhých přihrávkách dokázali potrestat. Pak jsme sice převzali otěže my, ale naše šance především Petr a Přikryl nevyužili. Po vyloučení Bakoše už nás téměř k ničemu nepustili. A v době největšího tlaku jsme navíc paradoxně inkasovali potřetí. Na víc než snížení jsme pak už čas neměli,“ mínil Psotka.

Hodně rozladěn byl i nesmírně agilní útočník Marek Heinz, který vstřelil oba góly Sigmy. „Co je to platné. Body nemáme. Štve to, protože dva góly jsme nabídli Plzeňským sami, když jsme jim po zbytečně zkažených přihrávkách dali možnost k rychlým brejkům. To se nám stávat prostě nesmí, nemůže,“ láteřil Heinz.

Reklama