Hlavní obsah

Jablonec rozdává debakly. Skvělý Lafata zúročuje práci týmu, chválí Komňacký

Josef PešoutSport.czPrávo

Neuvěřitelnou střeleckou formu mají na podzim fotbalisté Jablonce. Svým soupeřům nadělují debakly a nedělají rozdíl, jestli je to v domácí lize nebo pohárové soutěži. Z posledních čtyř ligových kol vytěžili dvanáct bodů a hladce postoupili dál v Ondrášovka Cupu. „Je to příjemné, ale není to důvod, abychom propadali nějaké přehnané euforii. V lize jsme porazili celky z dolní poloviny tabulky, což bylo skoro povinností. Kdežto naše ambice směřují na opačný pól tabulky,“ říká jablonecký trenér František Komňacký pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Lafata v lize střílí jeden gól za druhým.

Článek

Kde se vzala jablonecká podzimní kvalita?

Vycházíme ze střelecké formy Davida Lafaty, který zúročuje práci celého mužstva. Kluci vědí, co chtějí hrát a využívají svoje silnější stránky. Tím, že si hráči rozumí na hřišti i mimo něj, se přenáší atmosféra z kabiny na celkové klima v klubu. A za takové situace se vždycky dobře hraje. Užíváme si to, ale ve fotbale se může leccos změnit.

Lafatova bilance z posledních tří kol zní: hattrick, hattrick, dva góly. Jak se vám jako trenérovi tahle statistika líbí?

Je to skvělé, ale David mohl dát těch gólů i více. Třeba proti Slavii měl rovněž blízko k hattricku.

David Lafata z Jablonce obchází slávistického brankáře Kamila Čontofalského a dává svou druhou branku v utkání.foto: ČTK/Břetislav Fiala

S trochou nadsázky se dá říci, že si vaši hráči přihrávají na hřišti i poslepu...

Je pravda, že máme zažité různé automatismy. Třeba Piták dovede hru režírovat. Nabádám hráče k tomu, aby fotbal nebyl pro ně jen o bezhlavém nakopávání. Snažíme se vést i obránce ke konstruktivní rozehrávce apod. Dáme dohromady silný kádr patnácti hráčů, vedle nichž se rychle učí i mladící.

Co s vámi dělá druhé místo v tabulce?

Byl bych rád, abychom bojovali minimálně o třetí příčku, na což máme zázemí, podmínky i herní potenciál.

Příště vás čeká souboj na půdě mistra v Plzni. To bude šlágr...

Na zápas se těšíme. Ukáže nám, co našemu mužstvu ještě schází a na čem máme pracovat. Plzeň hraje sice v úterý Ligu mistrů, ale do soboty je schopné se přeorientovat na ligu. Ve výhodě nebo nevýhodě nebudeme my, ani Plzeň, která má široký kádr.

Severní Čechy jsou momentálně fotbalovou baštou. Kromě Jablonce je nahoře i sousední Liberec a své jistě řeknou i Teplice. Jak se na to díváte?

Vzpomínám, si, že když jsem do Jablonce nastupoval před čtyřmi lety, byl svorně s Libercem na dně tabulky. Od té doby se hodně proměnilo k lepšímu. Uznávám trenérské kolegy i hráče z Liberce, kteří svou atraktivitou patří ke špičce. A Teplice jsou stabilizovaným klubem.

Reklama