Hlavní obsah

Budeme si televizní a marketinková práva prodávat sami, pohrozila pražská „S“

PRAHA

Válku o televizní práva už jednou český fotbal zažil. V první polovině 90. let minulého století, když byl prezidentem Sparty Petr Mach. Teď se k ní možná schyluje znovu. Šéfové Sparty a Slavie v reakci na poslední události svorně oznámili, že pokud se „vnitřní kultura“ v českém fotbale nezmění, nepodepíší novou smlouvu o prodeji televizních práv, která po tomto ročníku Gambrinus ligy vyprší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Slaive Aleš Řebíček (vlevo) a šéf Sparty Daniel Křetínský

Článek

Prodávat vysílací a marketinková práva na Gambrinus ligu bez zápasů Sparty a Slavie? Nemyslitelné. Proto je výhrůžka, že se obě S od příští sezóny k projektu nepřipojí, velmi vážná. Až dosud vše běží na základě takzvaného principu solidárnosti.

Sparta a Slavia jsou pro všechny zájemce o vysílací práva nejzajímavější, ze společného projektu však čerpají velké částky i všechny menší kluby. Pokud by obě S svou hrozbu naplnila, otřásl by se projekt v základech a STES, marketinková společnost fotbalové asociace (FAČR), by mohl klubům poskytnout mnohem menší peníze než nyní.

Paclík s Poborským vyvolali válku

Šéfům pražských velkoklubů došla trpělivost po puči ve výkonném výboru, který svrhnul komisi rozhodčích vedenou Luďkem Macelou. Pikantní bylo, že instalování Dagmar Damkové na jeho místo iniciovali zástupci klubů Tomáš Paclík a Karel Poborský bez toho, aby o tom kluby nejdříve informovali.

Sparta se Slavií proto podaly určovací žalobu, zda při odvolání Macely výkonným výborem nebyly porušeny stanovy FAČR. Navíc spolu s kvartetem dalších klubů (Jablonec, Teplice, Žižkov, Příbram) podávají podnět odvolací a revizní komisi (ORK), aby totéž prošetřila na fotbalové půdě.

„Jde nám o změnu ‚politické kultury‘ v českém fotbale,“ hřímá Aleš Řebíček, prezident Slavie. „Celková dotace vlastníků klubů přesahuje 100 miliónů korun ročně, přitom nejsou ochráněna naše elementární práva. Pokud se to nezmění, ‚televizní‘ smlouvu, která po této sezóně skončí, neprodloužíme a budeme si vysílací i obchodní práva prodávat sami,“ varuje Daniel Křetínský, šéf představenstva Sparty.

Slávista Lukáš Jarolím v souboji se sparťanem Václavem Kadlecem. V zákulisí teď oba nesmiřitelné pražské kluby táhnou spolu...foto: Právo/Milan Malíček

Křetínský: Za sedm let jsme přispěli půlmiliardou

„Řadu věcí může vyřešit připravovaná smlouva mezi asociací a kluby,“ připomíná Řebíček. „Pokud ovšem nebudou naše práva ochráněna, s principem solidarity už souhlasit nebudeme. My jsme dnes ve Spartě sedm let a díky televizním právům poskytujeme 50-70 miliónů korun ročně, takže už jsme celkem přispěli sumou půl miliardy. A to tady samozřejmě jsou i vlastníci dalších klubů,“ vyčísluje Křetínský, který přišel na Letnou s firmou J&T.

Obě S podporují Miroslava Peltu – a vážné prohlášení učinila den před valnou hromadou FAČR, na níž jablonecký boss svede bitvu se stávajícím strahovským místopředsedou Jindřichem Rajchlem o to, kdo se stane nástupcem Ivana Haška a bude šéfovat českému fotbalu...

„O téhle souvislosti jsem ani nepřemýšlel,“ tvrdí Řebíček. „I kdyby byla valná hromada až za tři týdny, sešli bychom se tu stejně dnes. S ohledem na soud už totiž moc času na příslušné kroky nezbývá,“ ujistil Křetínský po čtvrtečním poledni v hotelu InterContinental.

Chtějí hlavu Paclíka, Poborského i Haindlové

Vzbouřenci mají i další požadavky. Žádají, aby se rozhodování ORK neúčastnila její předsedkyně Markéta Haindlová, která je obchodně spjata s Rajchlem. Zároveň spolupracuje při vzniku nové hráčské asociace s členem výkonného výboru Poborským, který také hlasoval pro odvolání Macely.

„Paclík s Poborským jako zástupci klubů selhali, proto by měli z výkonného výboru odstoupit. Karel má navíc problém, že je jak šéfem hráčských odborů, tak zároveň významný člen ve svazu zaměstnavatelů, což je nesmysl,“ říká Křetínský.

Reklama