Hlavní obsah

Nehledím na věk hráče, ale na jeho výkonnost, tvrdí liberecký kouč Šilhavý

Josef PešoutSport.czPrávo

Dokonale se dokáže trenér libereckých fotbalistů Jaroslav Šilhavý vžít do myšlenek kapitána „svého“ týmu Tomáše Janů, který v sobotu oslavil 38. narozeniny. „I já jsem hrál ligu do osmatřiceti. A věřím, že bych vydržel i déle. Jenže tenkrát při působení ve Viktorii Žižkov mě praskla achillovka. Stalo se to při zápase v Ostravě. A tak jsem skončil a dal se hned na trenéřinu, které se držím dodnes,“ uvedl kouč s úsměvem pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek

Šilhavý je přesvědčen, že Janů bude hrát dál. „Tím mě překoná ve statistice, co se týče věku ligového hráče. Nehledím na to, kolik je komu let, ale na jeho výkonnost. A Tomášovi tu dlouhověkost přeji,“ tvrdí Šilhavý. Je paradoxem, že v minulé sezóně Janů skoro jen paběrkoval. Ve druhé polovině podzimu hostoval v Ústí nad Labem a na jaře plnil roli náhradníka v Liberci. Ovšem od léta je zpátky v sestavě!

„Tomáš to nevzdával, a když nám odešel klíčový defenzivní záložník Marcel Gecov, uvolnilo se jedno místo. A nikoho nového do středové řady jsme nezískali. Janů svým charakterem, kondicí, kvalitou a motivací si řekl o výrazný návrat. Chytil šanci za pačesy a hraje velmi dobře. Pozitivně působí v kabině společně s Jirkou Štajnerem, Honzou Nezmarem i Zbyňkem Hauzrem. To jsou kluci, na které je v týmu spolehnutí,“ libuje si trenér a chválí zkušené hráče.

V minulém týdnu z Liberce odešel útočník Jan Blažek do Slavie. „Chtěl do Prahy, a tak jsme mu nebránili ve štěstí. Vycítil, že dostane ve Slavii asi větší možnost k prosazení do základní sestavy. Přejeme mu, ať mu daří,“ říká Šilhavý. „Do útoku máme Rabušice, Šurala, Hadaščoka a může tam hrát i Štajner. Bohužel transferkartu nemá ještě vyřízenou Mustafa, velice talentovaný hráč. V béčku je mladý útočník Vojta, který půjde po operaci asi na hostování do druholigové Vlašimi,“ vyjmenovává trenér.

Rilke zatím na tribuně

Zápas Liberce s Olomoucí sledoval z tribuny Emil Rilke, bývalý hráč Žiliny. „Když to chcete slyšet, tak s námi trénuje a dohaduje se s vedením. Hrál Ligu mistrů za Žilinu pod trenérem Hapalem. S Pavlem Hapalem jsem o něm mluvil a měl pro něj jen dobré hodnocení,“ naznačuje kouč, že Slovan nejspíš získá ofenzivní posilu.

Už ve středu hraje Liberec pohárový duel v Převýšově. „Pokud by chtěl někdo soupeře podcenit, tak mu hned připomenu, že Převýšov vyřadil Slavii. To je varování. Do dvojzápasu v poháru jdeme s jasným cílem postoupit,“ dodává Šilhavý.

Reklama

Související témata: