Hlavní obsah

Sparta veze tři body z Ostravy, Baník ji ale i v deseti hodně potrápil

PRAHA/OSTRAVA

Fotbalisté pražské Sparty protáhli svou vítěznou sérii v podzimní části první ligy již na sedm zápasů. V pondělní dohrávce 7. kola zvítězili 2:0 na hřišti ostravského Baníku, který celý druhý poločas odehrál bez vyloučeného kapitána Václava Svěrkoše. Pražané přesto neměli až do závěru zápasu nic jisté a jejich triumf pečetil až pět minut před koncem Léonard Kweuke.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Martin Grajciar (vpravo) oslavuje s Martinem Juharem branku vstřelenou v Ostravě.

Článek

Sparta vstoupila do utkání podle očekávání aktivně, možná ale ani sami hráči z Letné netušili, jak rychle se bude měnit skóre. Už po třech minutách hry totiž Svěrkoše připravil na polovině hřiště o míč Grajciar, vyslal na zteč Kweukeho, a když ostravský gólman Pietrzkiewicz balón po střele kamerunského forvarda vykopl, sám jej poslal přízemní ranou mezi dvěma marně zasahujícími obránci do sítě.

Pražany vstřelená branka podle očekávání nakopla a na polovině Baníku se rozlila rudá vlna, finální fázi ale chyběla přesnost. Deset minut po inkasované brance nabídla Sparta bojujícímu Baníku možnost vyrovnání, gólman Švenger se ale po zaváhání při likvidaci centru stačil vrátit na brankovou čáru a uklidit míč do bezpečí.

Ostravský Jan Zawada (vlevo) se snaží zastavit Martina Juhara ze Sparty.foto: ČTK/Petr sznapka

Letenští byli aktivnějším týmem, navýšit vedení sem jim ale vinou nepřesností či slabého důrazu nedařilo. Baník se snažil hrozit z rychlých brejků, ani jeho snaha ale výsledek nenesla. A navíc od konce první půle hrála Ostrava bez vyloučeného Svěrkoše, kterého sudí Jech poslal do kabin po druhé žluté za faul loktem na Hušbauera. Závěr první půle proto nabídl řadu vypjatých situací a pro fotbal bylo jen dobře, že zápas brzy přerušila přestávka.

Matějovského učebnicová kolmice

Úvod druhého poločasu byl emocionálně o poznání klidnější a Baník byl o poznání aktivnější. Ferenčík ale nedokázal v slibné pozici obstřelit Švengera, další nadějné šance pak tlumili pražští zadáci. Na druhé straně se nepodařilo zvýšit vedení Kweukemu, neujala se ani technická rána Grajciara.

Srdnatě hrajícím ostravským fotbalistů s postupujícím časem viditelně docházely síly, přesto ale dokázali lídra tabulky notně trápit. Nejtěsnější náskok Sparty vydržel až do 85. minuty, kdy Matějovský vysunul parádní kolmicí Kweukeho, jenž obešel gólmana Baníku a bez potíží zakončil do prázdné branky.

Sparta tak potvrdila podzimní suverenitu a vítěznou šňůru protáhla již na sedm utkání. Kouč Hašek ale přesto příliš spokojený nebyl. "Hráči podlehli po rychle vstřelené brance uspokojení. Předváděli jsme nenáročný fotbal, hráčům se nechtělo zabíhat. Soupeř byl i v deseti nebezpečný, my jsme byli nepřesní a netrpěliví," lamentoval po zápase.

Gambrinus liga - dohrávka 7. kola
Baník Ostrava - Sparta Praha 0:2 (0:1)on-line
Branky: 3. Grajciar, 85. Kweuke. Rozhodčí: Jech - Kordula, Kocián. ŽK: Svěrkoš, Ferenčík - Mareš, Grajciar, Jarošík. ČK: 44. Svěrkoš. Diváci: 7099.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Marek, Vomáčka, Cverna - Lukeš (90. Greguš), Droppa (84. Badaljan) - Poliaček, Svěrkoš, Ferenčík (79. Šenkeřík) - Kraut. Trenér: Malura.
Sparta: Švenger - Kušnír, Zápotočný (52. Brabec), Jarošík, Pamič - Hušbauer - Mareš (61. Kadlec), Grajciar (90. Slepička), Matějovský, Juhar - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: