Hlavní obsah

Vaniakova kritika nás nesrazila. On tak mluvil i jako hráč, tvrdí slávistický kapitán Jarolím

Už léta nemělo derby pražských „S“ tak jasného favorita jako letos. Zatímco Sparta suverénně vládne tabulce, konkurenční Slavia se zmítá v neskutečné mizérii, za celý podzim jen jednou vyhrála a figuruje v tabulce ve zcela opačných patrech. Přesto slávistický kapitán Lukáš Jarolím věří, že právě v pondělním derby na Letné by mohl přijít den jeho mužstva.

Foto: Slavia.cz

Kapitán Slavie Lukáš Jarolím věří, že by derby mohlo přinést obrat.

Článek

Na jaře se váš klub zmítal ve finančních problémech, vy jste nedostávali výplaty, přesto jste bodovali a fanoušci vaší hře tleskali. Na podzim se však dostavil pravý opak. Není to snad i tím, že jste měli ještě před pár měsíci z fotbalu větší radost?

Výkony jsme skutečně podávali výborné, i výsledky se dostavovaly, takže samo sebou i radost z fotbalu jsme měli větší. Bylo to ovšem způsobeno tím, že mužstvo bylo delší dobu pohromadě, i zkušenosti Kisela, Vaniaka, ale koneckonců i Černý či Čelůstky, kteří měli již něco odkopáno, se projevovaly. Jenže tihle hráči odešli nebo skončili a my se musíme se situací vypořádat. Vrátit se ke hře, která nás zdobila na jaře.

Z Edenu se ze všech stran ozývá, že onen návrat se dostaví už v pondělním derby se Spartou. Myslíte, že je něco podobného reálné?

Věříme tomu, i když to bude strašně těžké. Sparta je ve vynikající formě, na podzim neztratila v lize ani bod, zatímco my se figurujeme v tabulce na opačném pólu. Ale nemáme co ztratit.

Takže v duchu kalkulujete, že vás odvěký rival může podcenit a vy toho využijete? Že rozdílné postavení v tabulce může být slávistickou výhodou?

Já bych byl raději, aby naší výhodou bylo postavení, v němž se momentálně nachází Sparta. A pochopitelně náskok, který má.

Má váš tým vůbec na to, aby Spartě vzdoroval a v tabulce stoupal vzhůru?

Chceme a měli bychom hrát o horní patra tabulky. A doplnění kádru tam patříme. Už v derby bychom o tom měli podat důkaz.

Nejzkušenější hráči Slavie Lukáš Jarolím (vlevo) a Stanislav Vlček.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Jenže sám říkáte, jak silná Sparta na podzim je...

Jasně, na podzim vyhrála všechny zápasy, v letenské kabině vládně pohoda, což je pro psychiku strašně důležité. A navíc celou přípravu odehrála Sparta de facto s kompletním kádrem, zatímco my se dáváme dohromady a sehráváme teprve postupně. I to může hrát roli.

A co třeba fakt, že v základní sestavě Slavie může nastoupit třeba i sedm hráčů, kteří atmosféru derby nikdy nepoznali? Ten svou roli sehrát nemůže?

Žádnou nervozitu v kabině necítím, i když derby má pochopitelně svou specifickou atmosféru a panuje kolem něho spousta humbuku. Pravdou sice je, že řada našich hráčů nemá s derby zkušenosti, ale měli by se s utkáním vypořádat. Zvláště, když na Letné bude vyprodáno. Před plnými ochozy se u nás moc často nehraje, takže podobná atmosféra dodá derby úplně jiný náboj.

Vám by měla pomoci i výměna asistentů, k níž před derby došlo. Změnilo se nějak klima v mužstvu?

Při každé obměně dojde ke změně dojde, teď půjde o to, zda se na mužstvu projeví pozitivně či negativně. Asistenti Vrabec s Přibylem už byli u mužstva hodně dlouho, kus práce odvedli,  ale přišel čas, kdy bylo zapotřebí něco pozměnit. Noví asistenti Poustka s Vaniakem jsou mladší, takže zákonitě vnesli do tréninků a přípravy něco nového.

Martin Vaniak údajně i kritiku, při níž strhal mužstvo i jednotlivé hráče!

Negativní názory u něho převažovaly nad pozitivními, to je pravda. Na každém z nás teď je, aby si jeho hodnocení přebral v hlavě.

Nesrazil vás v mizérii, kterou na podzim prožíváte, svou kritikou ještě níž?

Ale my jsme se takto bavili i v době, kdy on sám hrával. Pohled brankáře je samo sebou trochu jiný, ale i tak si myslím, že něco podobného v kabině chybělo. Proto jsme i jeho kritiku brali a bereme jako pozitivní a potřebnou.

Takže zádn é obavy, že by vzhledem k momentálnímu rozložení sil snad mohlo derby skončit pro Slavii debaklem?

Jít na trávník s podobným vědomím, k ostudě by docela určitě došlo. Něco podobného si vůbec nepřipouštíme.

S čím tedy proti Spartě vyrukujete?

V žádném případě se nesmíme zakopat u naší šestnáctky s tím, že budeme bránit nulu, protože Spartě je v ofenzivě silné a v každém utkání se dokáže prosadit. Musíme se držet naší aktivní hry a v ofenzivě být mnohem důraznější, než dosud. Nemáme co ztratit, za to o překvapení se můžeme postarat.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice