Hlavní obsah

Fotbalový chaos bez konce. Odvolací komise vrátila body Olomouci

PRAHA

Chaos kolem "korupční kauzy" Sigmy Olomouc nebere konce. Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace České republiky totiž označila kvůli závažným procesním nedostatkům za neplatný trest disciplinární komise pro Olomouc za údajnou korupční aféru.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Obžalovaní Petr Drobisz (vpravo) a Karel Kapr v jednací síni olomouckého soudu.

Článek

Podle rozhodnutí disciplinární komise se Olomouc v květnu 2009 pokusila uplatit střížkovské Bohemians částkou 300 tisíc korun, přičemž peníze měl soupeři předat právě Drobisz. Disciplinárka před měsícem po sérii několika zasedání a vyslechnutí svědků usoudila, že ke korupci opravdu došlo, a udělila tresty.

Podle ORK však při rozhodování disciplinární komise došlo k závažným procesním nedostatkům. "Zásadní je především to, že se jednání disciplinárky účastnil Roman Brnčal, který poskytoval v rozhodné době právní služby klubu Sigma Olomouc. Tato skutečnost vyvolává vážné pochybnosti o rozhodování disciplinární komise," uvedla v prohlášení předsedkyně odvolací komise Markéta Haindlová.

Problém je v právních závěrech

"Problém není ani tak ve skutkových zjištěních, ale v právních závěrech o nich učiněných. V podstatě to znamená, že řízení se vrací do stavu před vydáním rozhodnutí disciplinární komisí," dodala Haindlová.

ORK tak rozhodla i přesto, že se Olomouc rozhodla stáhnout své odvolání proti trestu a odvolávali se tak jen Drobisz a Kubíček. Při projednávání jejich odvolání však komise došla k závěru, že v celém případu došlo k pochybení a že mohlo dojít k předpojatosti; proto trest anulovala.

Olomoucký klub, který se po zrušení bodového odpočtu posunul v prvoligové tabulce na šesté místo, se proti údajnému spojení s Brnčalem ohradil. "Dozvěděli jsme se z médií vyjádření předsedkyně ORK Haindlové, že došlo k závažným procesním nedostatkům, z nichž hlavní je to, že Roman Brnčal byl nějakým spolupracovníkem SK Sigma Olomouc v inkriminovanou dobu. Pokud to prohlašuje, tak lže nebo ji někdo obelhal. Pan doktor Brnčal žádnou smlouvu s SK Sigma nikdy neměl, žádné poradenství nebo právní služby pro náš klub nevykonával," řekl místopředseda představenstva Sigmy Jaromír Gajda.

"Jestli je tohle hlavní zdůvodnění pro procesní pochybení, tak je to postavené jako celá kauza jednoznačně na dalším lživém momentu. Navíc pokud je mi známo, vyloučení pana Brnčala z řešení této kauzy pro podjatost nikdo nenavrhl, ani se o něm nehlasovalo," uvedl Gajda v tiskovém prohlášení.

Případem se rovněž zabývá olomoucký okresní soud, který jednání odročil na říjen.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články