Hlavní obsah

Chtělo to ještě čtvrtý gól. Pak bych byl spokojen úplně, přiznal po derby kouč Sparty

Pochopitelně že byl spokojený. Jasně že si sparťanský kouč Martin Hašek výhru v derby nad Slavií náležitě vychutnával. Nic z toho však na sobě nedával znát, i když vědomí, že jako trenér s rivalem z Edenu ještě nikdy neprohrál, ho samozřejmě moc hřálo. „Pro nás měl úspěch v derby zásadní význam. Kdybychom Slavii neporazili, devalvovali bychom všech sedm předchozích ligových výher,“ přiznával, že radost a uspokojení samozřejmě cítí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Jarošík tleská fanouškům po vítězství v derby, v němž vstřelil úvodní gól.

Článek

Derby předcházela velká víra Slavie, že právě na Letné zažije podzimní obrodu, v nejsledovanějším duelu se chytí a váš tým o body obere. Doléhala na vás nějak tato slova?

Samozřejmě že to nebyla právě jednoduchá situace. Slavia po velkých problémech na jaře buduje nový tým, na podzim získala jen šest bodů, ale kdyby v derby uspěla, jediným zápasem by špatný začátek vykompenzovala. A my bychom naopak nejenže sedm předchozích výher devalvovali, ale ještě oživili reminiscence na to, že jsme nepostoupili do základní skupiny Evropské ligy. Proto pro nás měl zápas zásadní význam.

Nakonec jste ho suverénně zvládli, i když vám Slavia zpočátku odpor kladla. Ovšem jen necelých dvacet minut...

To proto, že jsme nehráli tak agresivně a s podobným nasazením, jako v jarním derby, kdy jsme během úvodní půlhodiny rozhodli o výsledku. Přitom jsme měli stejný plán...

Trenér fotbalistů Sparty Martin Hašekfoto: Právo/Jan Handrejch

Proč ho hráči nenaplnili, když v dalším průběhu utkání už měli jasně navrch.

Začali jsme moc vlažně, nechali soupeře kombinovat, nedostávali se k protihráčům včas. Postupně jsme se ale přece jen dostávali ke hře, kterou jsme chtěli praktikovat a jakmile jsme dali dva góly, situace se zklidnila.

Zvyšoval jste na hráče hodně hlas během přestávky?

Spíše jsme se snažili upravit organizaci naší hry. Povedlo se, takže ve druhém poločase jsme už byli na hřišti jednoznačným pánem, vstřelili jsme třetí gól a měli jsme další šance. A hodně velké.

Mrzelo hodně, že jste nepokořili Slavii ještě vyšším rozdílem?

Byl bych spokojenější, kdybychom přidali ještě čtvrtou branku. Proto hráčům vyčítám, že posledních deset minut jen dohrávali a vychutnávali si skvělou atmosféru, místo toho, aby se věnovali hře a gól ještě vstřelili.

Vy jste si snad atmosféru a triumf v derby nevychutnával?

Ale samozřejmě, vždyť derby jsem jako trenér začal remízou a od té doby si užívám samých výher. Podobných chvil jsem si na lavičce skutečně mockrát neužil, protože většinou se třeseme o výsledek až do konce.

Tentokrát jste se třást nemusel, protože na slabší Slavii, něž jaká hrála na Letné tentokrát, jste asi nenarazil.

Nerad bych komentoval soupeře. Zvláště, když Slavia překonávala veliké problémy, prochází přerodem a je teprve na začátku cesty.

Mluvil jste o tom, že vás mrzelo, že jste nepřidali ještě čtvrtý gól. Vyčítáte to hlavně Kadlecovi, který šance měl, ale poté, co je spálil, jako by se vytratil?

Očekávání vkládaná do Kadlece jsou skutečně veliká a v momentě, kdy nevyužije nějakou příležitost, se zdá, že je nenaplňuje. Jeho výkony jsou však kvalitní, jen by někdy potřeboval víc štěstí. Fotbalový potenciál však v sobě má a očekávání postupně naplní.

Sparťanský útočník Václav Kadlec se diví, že po zákroku na něj nebyla v pražském derby odpískána penalta. V pozadí přihlíží slávistický gólman Kamil Čontofalský.foto: Právo/Petr Hloušek

Zato Matějovský už ho konečně naplňuje. A konkrétně v derby ho naplnil vrchovatě!

Je konečně zdravý, absolvoval celou letní přípravu a šel výkonnostně nahoru, což má na hru mužstva samo sebou vliv. Jeho přičiněním je kreativnější, líbivější a hlavně efektivnější. Dva  první góly v derby, to je jeho práce, neboť se zrodily po fantastických přihrávkách, jež spoluhráčům naservíroval.

Velice příjemně v derby překvapil Krejčí, kterého jste poprvé zařadili do základní sestavy. Co vás k tomu vedlo?

Je to velký talent a hlavně velice poctivý kluk, který má spoustu předpokladů pro moderní fotbal. Počítali jsme s jeho nasazením už na jaře, jenže na halovém turnaji mu protihráč zlomil nohu a on se celé jaro léčil. V létě na tom byl špatně kondičně, ale trénoval skutečně poctivě a dostal se na úroveň ještě lepší, než byl před zraněním. Na evropském šampionátu devatenáctek výkonnost potvrdil, jenže po návratu utrpěl vážné svalové zranění, které jeho návrat zase oddálilo. Proto se do základní sestavy dostal až v derby.

Ani na lavičce mezi náhradníky se neobjevil Tomáš Řepka, i když tvrdil, že se chce o místo v sestavě rvát. Cožpak má zase zdravotní problémy?

Nebyl nominován mezi osmnáct hráčů pro derby. Jeho zdravotní problémy odezněly, po přestupových dohadech se začlenil do kádru, trénoval normálně, ale vzhledem k našim přechozím výsledkům dostali logicky přednost další tři stopeři.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články