Hlavní obsah

Rozhodčí Jech chybně nařídil penaltu a bude mít omezenou delegaci

Fotbalový rozhodčí Jiří Jech bude mít omezenou delegaci kvůli tomu, že v nedělním ligovém duelu Jablonce se Žižkovem chybně nařídil za stavu 2:1 po kontaktu domácího kanonýra Davida Lafaty s hostujícím brankářem Tomášem Vaclíkem druhou penaltu v utkání pro Baumit. Kolik zápasů si sudí nezapíská, zatím nová šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková neurčila.

Foto: archiv, Sport.cz

Fotbalový rozhodčí

Článek

Pražané si po zápase stěžovali hned na několik Jechových verdiktů. Nepozdávala se jim situace z první půle, kdy sudí v době, kdy vedli 1:0, odpískal po faulu Lukáše Bodečka na Lafatu první pokutový kop a hostujícího beka zároveň vyloučil. Nelíbila se jim ani druhá penalta v 83. minutě a někteří hráči protestovali také proti vítězné trefě Jana Kovaříka, která podle nich padla z ofsajdu.

Damková spolu s navrženými kandidáty do nové komise rozhodčích, jejíž složení zatím ještě neschválil výkonný výbor fotbalové asociace, usoudili, že Jech chyboval jen při druhé penaltové situaci. "Nechtěla jsem být na rozhodování sama, proto jsem oslovila ty lidi, abych znala jejich názor. V 90 procentech se shodujeme. První penalta v Jablonci ano, druhá ne, pád byl přifilmovaný," řekla Damková ČTK.

Až po poradě s kolegy rozhodne, kolik zápasů si Jech nezapíská, ale sama by se přikláněla k jednomu utkání. "Delegaci určitě omezíme, ale zatím ještě neřeknu na kolik kol. Bylo hrozně složité určit, zda tam kontakt byl, nebo ne. Sice došlo k chybě, ale nedošlo k ovlivnění výsledku," vysvětlila, proč zřejmě sudímu omezí delegaci na jedno kolo.

Naopak v předešlém sedmém kole v zápase mezi Ostravou a pražskou Spartou podle ní Jech nechyboval, když vyloučil po kontaktech s hostujícím Josefem Hušbauerem domácího Václava Svěrkoše. "S vyloučením souhlasíme, v minulém týdnu se k tomu vyjadřoval i pan Kureš (předseda pravidlové komise) a měl stejný názor," řekla Damková. "Při tom druhém zákroku sice záběry neprokázaly, jestli přímo došlo ke kontaktu, ale pravidla určují, že se má trestat i pokus. Při tom prvním faulu navíc Svěrkoš mohl dostat červenou kartu, tím se mu to nasčítalo," dodala.

Až bude komise rozhodčích kompletní, chce Damková nastavit jasná pravidla, aby hráči i trenéři jasně věděli, za co mohou být z podnětu komise rozhodčích předvoláni k disciplinárce a dodatečně potrestáni. Může jít o filmování jako v případě Lafaty nebo o nepřiměřenou reakci na výkon sudího. Ostravský kouč Pavel Malura například po zápase se Spartou uvedl, že Jech byl nejlepším hráčem hostujícího týmu.

"Zatím tu v uvozovkách vládnu sama, to je špatně a nenahrává to ničemu. Až budeme komplet jako komise, můžeme vydat jasné stanovisko. Říct hráčům a trenérům: 'Když uděláte tohle, stane se tohle', a ukázat názorné příklady. Všichni pak budou vědět, za co budou potrestaní," dodala.

Reklama