Hlavní obsah

Škoda, že můj gól nestačil na body, glosoval Rilke premiéru v Liberci

LIBEREC

Je mu sedmadvacet let a už se může pochlubit tím, že oblékal dresy šesti českých prvoligových a jednoho slovenského prvoligového klubu. Fotbalový záložník Emil Rilke se nyní zabydluje v kádru Slovanu Liberec, kam přišel před čtrnácti dny. Předtím působil tři a půl roku v Žilině, za kterou si zahrál loni i Ligu mistrů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Emil Rilke z Liberce (vlevo) a Ondřej Vrzal z Dukly.

Článek

Rodák z Ústí nad Labem a odchovanec tamního fotbalu začal kariéru v Teplicích, které ho pouštěly na různá hostování. A tak působil v Opavě, Příbrami, Jablonci a Mostu a až do svého příchodu do Liberce měl na svém kontě 102 startů v české nejvyšší soutěži. K tomu pak přidával zápasy ve slovenské lize.

Poprvé za Liberec nastoupil v roli střídajícího hráče v 8. kole v Praze proti Bohemians 1905. Libereckým divákům se premiérově představil v utkání s Duklou Praha a po třinácti minutách dal vedoucí gól domácích. Jenže k bodovému zisku to nestačilo, což Rilkeho samozřejmě mrzelo.

„Co se týče té branky, tak z ní mám radost. Zpočátku to vypadalo skvěle. Rychle jsme vedli a mohli jsme přidat i druhý gól. I za stavu 1:1 jsme měli blízko ke skórování. Ale nedali jsme šance, a to potom asi rozhodlo. Tenhle zápas jsme měli zvládnout. Dukla však strhla vývoj na svou stranu,“ líčil Rilke.

V české lize vstřelil předtím gól naposledy v roce 2007 za Příbram. „Takže jsem ukončil čekání a beru svoje účinkování v Liberci pozitivně. Mám velkou touhu se ve Slovanu prosadit a věřím, že nějaké góly z mojí strany ještě přijdou. I když jsem kvůli zranění dlouho nehrál, cítil jsem, že mi stačí dva až tři týdny, abych se dostal do formy. Trénuji každý den,“ komentoval záložník svoje zapojení do týmu. „Kluci mi v adaptaci hodně pomáhají a jsem rád, že jsem dostal šanci od trenéra. Každý zápas asi bude těžký, ale s tím jsem do Liberce šel. Zatím mě v české lize nic výrazného nepřekvapilo. Ve srovnání se Žilinou jsem si nepolepšil ani nepohoršil,“ uvažoval.

V příštím kole jede Liberec po reprezentační přestávce na Spartu, která všech devět podzimních zápasů v lize vyhrála. „Tak to je obdivuhodná bilance. Ale pokusíme se Spartě sebrat první body, takže o motivaci máme postaráno,“ dodal Rilke.

Reklama

Související témata: