Hlavní obsah

Podívejte se na Leonarda, poukazuje Straka, který ranil slávisty i sparťany

PRAHA

Brizantní situace. Tak svým oblíbeným výrazem komentuje poprask, který příchodem do Edenu způsobil. František Straka je považován za jednu z ikon fotbalové Sparty, jenže od neděle je novým trenérem Slavie. Příznivci rudých barev ho považuji za zrádce, fanoušci sešívaných zase za nepřijatelného vetřelce. V atmosféře všeobecné nevole má Franz červenobílé stabilizovat a vrátit na přední příčky tabulky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Straka na tréninku Slavie

Článek
Fotogalerie

Moc dobře vnímá negativní emoce, jež na obou stranách pražské barikády vzbudil. Víceméně počítá i s tím, že fanoušci Slavie proti němu budou demonstrovat. Přesto mu stálo za to, aby v Edenu nastoupil.

„Kdo mě bude chtít vnímat, tak bude. Pražská S se prostě neodmítají. Pro mě je to profesní záležitost, můj džob,“ ujišťoval kouč František Straka po svém prvním tréninku v Edenu. „Rivalita je všude na světě, hlavně mezi slavnými kluby. Podívejte se třeba na Leonarda. Za AC Milán hrál i trénoval – a prakticky hned pak přešel do Interu,“ poukázal na brazilského kolegu.

„Je to pikantní. Sparťan ve Slavii, jinak to asi vnímat nejde. Takové změny ovšem ve fotbale přicházejí,“ souhlasí s koučem jeho nový zkušený svěřenec Stanislav Vlček.

Jarolím ponechal rodinnou debatu bez komentáře

Ještě pikantnější musí být situace pro kapitána Lukáše Jarolíma, který je spolu s bratrem Davidem a tátou Karlem součástí rodinné dynastie velkých slávistů. Karel Jarolím navíc ještě před rokem sešívané trénoval. „S tátou i s bráchou jsme o tom mluvili. Co říkali? Radši bez komentáře,“ culil se taktně Lukáš.

„Určitě bych pana Straku neodsuzoval, že působil ve Spartě. Bude chtít pro Slavii odevzdávat maximum,“ dodal Jarolím.

„Dalo se čekat, že se nový trenér fanouškům nebude líbit. Možná to bude mít trošku těžší, ale záleží na něm, jak se s tím vypořádá. A také na nás, jak mu pomůžeme. Musíme si vyhovět,“ podpořil Straku útočník Zbyněk Pospěch.

„Je to pro nás určitý impuls. Myslím, že každá taková změna se musí projevit k lepšímu,“ věří obránce David Hubáček.

Zatímco fotbalisté Slavie si budou muset na Franze zvyknout, tiskový mluvčí klubu Ondřej Zlámal po pěti letech na vlastní žádost okamžitě skončil. „Spolupráce s panem Strakou by byla složitá. Předem je jasné, že nemůže s fandy vycházet,“ řekl Zlámal na rovinu.

Reklama

Související témata: